19 iulie: Ziua Internațională a Aparatului Dentar

 Ziua Internațională a Aparatului Dentar din 19 iule îi îndeamnă pe ceicare au purtat  până de curând un aparat de îndreptare, normalizare a alinierii dinților, să-și afișeze frumoasele lor zâmbete. Asta face , printre altele, ortodeniția,  o specializare a medicinei dentare care se ocupă de corectarea anomaliilor dentomaxilare.


La începuturile anilor 1960, aparatele dentare au fost introduse peniru a împiedică dinții să se dezvolte neregulat. Nefolosirea constantă a unui aparat dentar poate determina dinții să se schimbe ori să revină la poziția lor incorectă anterioară. 


În vremurile de demult, cauzele problemelor dentare nu au fost bine înțelese. În anii 5.000 î.Hr., un text sumerian descria viermii dinților ca provocând degradarea dentară, iar ideea asta nu a fost dovedită ca fiind falsă până în anii 1700 d.Hr.   

                                  

19 iulie: Ziua Internațională a Aparatului Dentar

Ființele umane au avut de a face cu dureri dentare și rearanjarea dinților de aproape 2.000 de ani. Pe rămășițe umane mumificate datând din imperiul egiptean, arheologii au descoperit dispozitive având scopul de a trata malocluzia, alinierea anormală a dinților și fălcilor. 


Au fost găsite astfel de implementuri din metal înfășurate în jurul dinților. Pierre Fouchard, recunoscut că "părintele stomatologiei moderne", a pus la punct întâia oară, prin invenția sa, dispozitivele de astăzi ale alinierii dinților. Tehnica sa presupunea aducerea laolaltă a dinților cu sârme și fâșii plate de metal.


În ciuda cruzimii asociate cu această tehnică, această este corelată cu echipamente asemănătoare de aparate dentare pentru tratarea malocluziei moderne. Conectorii individuali de pe fiecare dinte erau întrebuințați pentru dispozitivele lui Fouchard, permițând o ajustare a lor relativ precisă. De atunci, ortodentoza a evoluat până la furnizarea unor tratamente mai plăcute , mai puțin dureroase, odată cu secolul al XIX-lea. 


18 iulie: Ziua Mondială a Ascultării


Doctorul Charles Hawley a inventat aparatul dentar ajustabil care să îngăduie corecții de către ortodentiști. Rămâne una dintre cele mai binecunoscute metode de îngrijire a alinierii dinților.  


AD Essix, inventat de John Sheridan, în 1993, a devenit un dispozitiv din ce în ce mai popular. Acest model facilitează menținerea alinierii dinților, fiind, totodată, mai puțin obstrusiv în comparație cu cel al lui Hawley. El constă dintr-un material subțire, transparent, PVC, făcândul mai puțin observabil la purtător. 


19 iulie: Ziua Daiquiri

19 iulie: Ziua Internațională a Aparatului Dentar 19 iulie: Ziua Internațională a Aparatului Dentar Reviewed by Diana Popescu on iulie 18, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.