11 august: Ziua Tu B'Av

 Ziua Tu B'Av este celebrată în fiecare an în a cincisprezecea a lui Av, adică a unsprezecea lună a calendarului civil și a cincisprezecelea luna a calendarului ecleziastic. Dacă în 2022, pică pe 11 august, în anii următori are loc astfel: 2023 - 26-27 iulie , 2024 - 12-13 august, 2025 - 2-3 august, 2026 - 22-23 iulie.


În Talmudul Babilonului este scris că "atunci când intrăm în intrăm în Av, bucuria noastră se micșorează". Luna Av este asociată cu cele mai întunecate evenimente din istoria israelită, precum cele Nouă Zile, culminând cu ziua de post Tisha B'Av, cea de-a noua zi din B'Av și cea din urmă zi din B'Av. Pe de altă parte, Tu B'Av, care a rămas o sărbătoare relativ minoră, a fost una dintre cele mai fericite zile ale anului din vremuri străvechi. 

                                   

11 august: Ziua Tu B'Av

Prima menționare a lui Tu B'Av apare în Mishrah, carte compilată și editată în secolul al II-lea. În aceasta, Rabban Shimon ben Gamliel este citat spunând: "Nu au fost zile mai bune pentru poporul lui Israel decât a cincisprezecea zi a lui Av și Yom Kippur, întrucât în aceste zile fiicele Ierusalimului merg afară îmbrăcate în alb și dansează în vii. Ceea ce transmit ele este, "Tinere bărbat, ia în considerare pe cine alegi să-ți fie nevastă"". 


Comunitatea talmudică citează alte motive de celebrare ale acestei date, precum ziua în care triburilor lui Israel li s-a permis să se căsătorească cu femei din alte triburi, după ce această opreliște a fost eliminată de Tu B'Av, ca urmare a cuceririi Cana sub conducerea lui Iosua. Alte evenimente sărbătorite cu acest prilej includ finalizarea tăierii lemnului pentru Templu, cel când regele Osea al regatului Ierusalimului a dat deoparte obstacolele de pe drumul spre Ierusalim, îngăduindu-le celor zece triburi să aibă iarăși acces la Templu, și cel când ocupatorii romani au permis înmormântarea victimelor masacrului de la Bethar, în decursul rebeliunii Bar Kochba (care, miraculos, nu se descompuseseră) și cel când nopțile, vremuri idealetradiționale pentru studiul Torah-ului, se alungesc, îngăduind astfel un mai mare timp pentru studiu. 


De aproape 19 secole, singurele comemorări au impus ca înTu B'Av , "Tachanun" nu se rostește de-a lungul rugăciunii și cea că un mire și o mireasă nu postesc tradițional dacă nunta lor pică în această zi. În deceniile recente, a devenit o sărbătoare evreiască romantică, marcată de cântece, dansuri, dăruirea de flori și studiu, o zi de bun augur pentru căsătorii, ceremonii de logodnă, reînnoiri ale jurămintelor de căsătorie și cereri în căsătorie. Este o zi a dragostei!


Lucruri interesante despre iudaism


- Iudaismul se bazează pe Torah, cunoscut ca "Cele 5 cărți ale lui Moise, ale Profețiilor și Scrierilor", adică Torahul Scris, cunoscut și ca Biblia Evreiască. 


- Numele de Dumnezeu este folosit numai în rugăciuni, întrucât este un nume sacru pentru evrei, care se referă la El ca "Hashem" (însemnând în ebraică "Numele") în cuvântările zilnice. 


10 august: Ziua de Apreciere Duran Duran


- Weekend-urile încep cu "Shabat" /Sabat. După exodul din Egipt, Dumnezeu le-a zis oamenilor să-și ia o zi liberă de la lucru, fiind o zi dedicată ceremoniilor de rugăciuni, mese festive cu familia și prietenii, și odihnei. 


- Cea mai profundă cale de conectare cu Dumnezeu este să se investească ani în învățarea Talmud-ului și Torah-ului. 


- "Rabin" are în ebraică semnificatia de "învățător" Rabinii sunt învățați care-i ghidează pe evrei în studiul Torah-ului, marcarea Miztavah și Slujirea lui Dumnezeu. 


11 august: Ziua de Apreciere a Muzicii Hip-Hop

11 august: Ziua Tu B'Av 11 august: Ziua Tu B'Av Reviewed by Diana Popescu on august 10, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.