8 august: Ziua Festivalului Păcii din Augsburg

 Festivalul Păcii din Augsburg a fost singură sărbătoare publică municipală din Germania în anii 1950. Orașul Augsburg are rădăcini romano-catolice din cauza cărora cetățenilor săi li s-a interzis, odată, dreptul de a adera la credința creștină protestantă. Divizarea dintre romano-catolici și protestanți de aici are o istorie lungă și infamă, ceea ce face festivalul chiar mai semnificativ într-o lume în care credințele religioase conduc încă la lupte nu numai între națiuni, ci și în cadrul unor familii.


Unii oameni pot transformă o conversație de altfel plăcută într-o dispută înfierbântată despre politică sau religie. Cei mai mulți dintre noi am fost bine îndrumați să nu deschidem vorba despre un subiect controversat în adunările de familie, la locul de muncă sau într-o împrejurare socială. Iar cetățenii din Augsburg, "orașul păcii", demonstrează că pacea este absolut posibilă atunci când ne punem deoparte diferențele dintre noi și, în loc de asta, ne focalizăm pe ceea ce avem în comun.            

      

8 august: Ziua Festivalului Păcii din Augsburg

      Aproape jumătate din populația orașului Augsburg din prezent este constituită din migranți din toată lumea, cu o gamă largă de diverse credințe și practici religioase. Având în vedere istoria timpurie de persecuții religioase a localității, este notabil că, în zilele noastre, întregul Ausburg își închide magazinele pe 8 august, pentru ca oamenii să se ralieze țelului orașul de a-și continua coexistența pașnică, bazată pe libertatea religioasă. Dacă în lumea modernă, aducerea în discuție a libertății și toleranței religioase este adeseori evitată sau chiar exclusă în dezbaterile publice, cetățenii din Augsburg pun mereu în față dreptul fiecărei persoane de a-și practică liber credința în celebrarea lor anuală a păcii.


Augsburg, Germania, a fost esențial punctul de plecare a conflictului politic crescând odată cu debutul mișcării creștine reformatoare din secolul al XVI-lea. Sfântul împărat român Carol al V-lea scos în afara legii înfloritoarea biserică luterană în 1521, dar această a continuat să se dezvolte până în anul 1529, când Carol a declarat despre catolicism că trebuie să fie reinstaurat peste tot în Germania. Prinții și proprietarii de pământuri au denunțat zgomotos și public decretul împăratului. De aici a apărut, de altfel, termenul de "protestantism". În 1531, Carol a ordonat tuturor luteranilor să revină la biserica catolică, determinându-i pe protestanți să devină și mai sfidători. 


7 august: Ziua Mentalistului


În 1552, Carol a recunoscut și acceptat existența tot mai extinsă a bisericii evanghelice, promițând să pună capăt controversei. Totuși, abia în 1555, s-a instaurat pacea între luterani și catolici prin Declarația de la Augsburg a Libertății Religioase, în orașul cu același nume. Declarația a garantat luteranilor dreptul de a-și practica credința în această localitate. Dar, acordul i-a inclus numai pe luterani, deși permitea altor protestanți, precum calviniștii, să-și mute familiile în alte regiuni, unde credința lor era mai compatibilă cu doctrina locală. 


În 1629, la 74 de ani după câștigarea dreptului legal de a-și exercită credința, luteranilor li s-a interzis iarăși practicarea acesteia în Augsburg, până la semnarea Păcii din Westfalia, ce a reinstituit declarația din 1555.


Protestanții au organizat primul "Festival al Păcii" în 1650, demonstrându-și hotărârea de a duce pe mai departe coexistența pașnică din "Augsburg oraș al Păcii". Așadar, sărbătoarea este o celebrare interreligioasă, interculturală, care este precedată de o săptămână de evenimente culturale. 


8 august: Ziua Fericirea se Întâmplă

8 august: Ziua Festivalului Păcii din Augsburg 8 august: Ziua Festivalului Păcii din Augsburg Reviewed by Diana Popescu on august 07, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.