10 septembrie: Ziua Limbii Germane

  “Rindfleischetikettierungsüberwachungsaufgabenübertragungsgesetz”, unul dintre cele mai lungi și mai stranii cuvinte din germană, ne provoacă să luăm în considerare și să apreciem Ziua Limbii Germane, cunoscută că "Tag der deutschen Sprache", care loc anual în a doua sâmbătă din septembrie. De fapt, cuvântul de mai sus este tradus ca și "actul de monitorizare a etichetării vitelor", unul învechit, un lucru care este jelit și astăzi de unii. Dacă în 2022, Ziua Limbii Germane pică pe 10 septembrie, în anii următori se desfășoară astfel: 2023 - 9 septembrie, 2024 - 14 septembrie, 2025 - 13 septembrie.        

                                     

10 septembrie: Ziua Limbii Germane

Germana este limba unor scriitori și filosofi marcanți și a unor cineaști din epoca Weimer. Pentru a-și promova limba și a încuraja oamenii să o învețe, Asociația Limbii Germane a creat celebrarea sa cu mai mult de 17 ani în urmă, ceea ce a ajutat la revitalizarea vorbirii germanei pe tot globul.


Repere din istoria Zilei Limbii Germane


- Secolul I î.Hr.: Mărturii istorice relevă că romanii erau în contact cu vorbitori de limba germană.


- 1522: Luther traduce Biblia în limba germană, furnizând o alternativă creștinilor față de Biblia dominantă în limba latină. 


9 septembrie: Ziua Internațională Sudoku


- 1981: Regizat de Wolfgang Peterson, filmul german "Das Boot" devine faimos în întreaga lume. 


- 2001: Asociația Limbii Germane sărbătorește pentru prima oară Ziua Limbii Germane.


Lucruri interesante despre limba germană


- Este cea de-a șasea cea mai vorbită limbă de pe mapamond, după cea chineză (înglobând atât mandarina, cât și cantoneza), engleza, hindi-hurdu, spaniola, rusa.


- Germană și engleza sunt limbi înrudite, provenite din limbajele germanice. 


- Asemeni limbii române și spre deosebire de limba engleză, germana are trei genuri, adică maculin, feminin și neutru. 


10 septembrie: Ziua Schimbului de Idei

10 septembrie: Ziua Limbii Germane 10 septembrie: Ziua Limbii Germane Reviewed by Diana Popescu on septembrie 09, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.