5 septembrie: Ziua Psihologului

 În fiecare an, pe 5 septembrie este celebrată Ziua Psihologului și conexiunea specială pe care am dezvoltat-o cu psihologii sau psihoterapeuții noștri. Ziua acesta ne reamintește de contribuțiile deosebite pe care astfel de oameni le aduc societății noastre. Sărbătoarea din 5 august a fost creată în SUA ca un omagiu pentru Bob Newhart, care a interpretat rolul unui psholog în serialul de televiziune "The Bob Newhart Show". 


Deși, încă din timpuri străvechi, ființele umane au fost interesate de studiul filosofic al psihologiei și emoțiilor omenești, acest lucru a fost departe de studiile din disciplină academică specializată de astăzi. De exemplu, chiar și în Egiptul antic, învățații au încercat să stabilească sursa tulburărilor mentale.    


5 septembrie: Ziua Psihologului

Cel mai timpuriu exemplu de studiu academic psihologic poate fi trasat în secolul al XIX-lea. Gustav Fechner și Wilhelm Wundt, oameni de știință și filosofi germani au pus la punct primele studii sistematice ale psihicului uman și au întreprins cea dintâi cercetare psihologică de laborator. Pe de altă parte, neurologul austriac Sigmund Freud a început să dezvolte teoria psihianalitică. Demersurile sale au influențat apariția terapiei bazate pe vorbire, care este aplicată pe larg în prezent.


În 1890, a fost fondată prima clinică de psihologie, de către Lightner Witmer, la Universitatea Pennsylvania, SUA.


În 1921, Jean Piaget și Edouard Claparede au întemeiat la Institutul Rousseau școala psihologică din Geneva.


De-a lungul secolului al XX-lea, psihologia ca disciplină s-a dezvoltat extrem de mult, dând naștere multor specialități. Cercetarea comportamentală, îndeosebi, a devenit crescând un subiect de studiu. De asemeni, în prima parte a secolului al XX-lea, psihologia a ajuns să fie recunoscută oficial ca o disciplină academică. 


4 septembrie: Ziua Mănâncă un Desert în Plus


Din a doua jumătate a acestui secol practicile psihologice și psihiatrice au avut o popularitate tot mai extinsă. În cele din urmă, psihologia și domeniile asociate cu ea au devenit parte a medicinii generale, cu programe dedicate în școli, armata, instituții guvernamentale și private. Atenția față de sănătatea mentală este în zilele noastre de o mare importantă în viețile noastre cotidiene, ceea ce atestă semnificația majoră a muncii psihologului. 


Lucruri interesante despre creier


- Creierul uman este foarte puternic și, potrivit multor studii, poate reține circa 2,5 milioane de gigabiți de informație. 


- Baza sistemului nervos se formează la numai două săptămâni după naștere, începând cu placa neurală și finalizandu-se cu creierul.


- Unele dintre amintirile noastre sunt mai vivide decât altele, deoarece reacțiile emoționale ne prioritizează amintirile.


- Emoțiile au un mare rol în schimbările din creierele noastre întrucât sunt provocate de hormoni și reacții chimice care ne pot transforma fizic creierele.


- În ciuda realizărilor din studiile neurologice și psihologice din ultimii ani, creierul rămâne încă un mister pentru noi. 


5 septembrie: Ziua Leziunilor Măduvei Spinării

5 septembrie: Ziua Psihologului 5 septembrie: Ziua Psihologului Reviewed by Diana Popescu on septembrie 04, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.