Pictura Guernica a lui Picasso | Simbol și semnificație

 Pictura Guernica a lui Picasso a atras atenția globală și fost aclamată încă de când a fost creată, în 1937. Ce o face atât de vestită? Care sunt simbolurile  sale și care este semnificația sa ?


Scurtă istorie a originii Guernica


În ianuarie 1937, guvernul republican spaniol i-a dat lui Pablo Picasso o comandă de creare a unei picturi pe tema "tehnologiei" pentru pavilionul spaniol de la Expoziția Mondială din Paris din 1937. Picasso trăia pe atunci în Paris și nu mai fusese în Spania de trei ani. A lucrat la pictura încredințată mai multe luni, deși neinspirat. În prima zi din luna mai, a citit reletarea mărturiei cutremurătoare a lui George Steer despre bombardarea localității Guernica în 26 aprilie de către avioanele germane și, imediat, a schimbat cursul proiectului său și a început să facă schițe care aveau să devină faimoasa lui pictură și, probabil cea mai cunoscută lucrare a sa, cunoscută ca Guernica. După finalizare, Guernica a fost expusă la Expoziția Mondială din Paris, unde a fost inițial primită negativ.  

                      

Pictura Guernica a lui Picasso | Simbol și semnificație

După aceea, Guernica a fost prezentată într-un tur care a durat 19 ani în Europa și America de Nord, având scopul de a crește conștientizarea despre amenințarea fascismului și adunarea de fonduri pentru refugiații spanioli. Turul a ajutat ca războiul civil spaniol să intre în atenția lumii.


Subiectul picturii Guernica


Guernica este renumită datorită portretizării sale puternice a suferinței universale, îndeosebi cea a victimelor inocente, provocate de război. A devenit un simbol semnificativ anti-război și una dintre cele mai dramatice picturi din istorie. Ea înfățișează rezultatele practicării bombardamentului la întâmplare de către forța aeriană germană a lui Hitler, acționând în sprijinul generalului Francisco Franco.


Bombardamentul a durat peste trei ore și a decimat satul Guernica. Pe când civilii încercau să fugă, mai multe avioane de luptă au apărut pentru a-i ucide luându-le urma. A fost cel dintâi bombardament îndreptat împotriva populației civile. Pictura lui Picasso redă oroarea, suferințele și devastarea ce a rezultat din acest atac aerian, nemilos, care a distrus 70% din sat și a produs 1.654 de morți și peste 800 de răniți, mai mult de o treime din populația din Guernica.


Descrierea și conținutul picturii Guernica


Guernica este o enormă pictură în ulei pe pânză care are circa 3, 353 metri în înălțime și 7, 620 metri în lățime. Mărimea sa contribuie la impactul său puternic. Paleta de culori aleasă de Picasso este una monocromă sumbră de negru, alb și gri, ce accentuează duritatea scenei și, totodată, se referă, poate, la reprezentarea media a războiului. Există o parte texturată a picturii ce se aseamănă cu rândurile unui ziar de știri tipărit.


Lucrarea este făcută în stilul cubist pentru care este cunoscut Picasso și, la prima vedere, pare să fie o masă amestecată de părți ale corpului uman. Însă, când privitorul se uită mai atent, observă niște personaje specifice: femeia care strigă îndurerată ținând trupul copilului ei mort, calul cu gură deschis în teroare și durere, un om cu brațele întinse în sus, sugestii ale focului și sulițelor, o scenă de totală oroare și frenezie organizată compozițional în trei secțiuni discret ancorate la mijloc de o formă triunghiulară și raze de lumină. 


Misterele picturii SALVATOR MUNDI a lui Leonardo Da Vinci


De la început, Picasso a ales să nu reprezinte tragedia în termeni realiști sau romantici. Figurile cheie, o femeie cu brațele desfăcute în lateral, un taur, un cal în agonie, au fost rafinate în schițe după schițe și apoi transferate pe pânza mare, unde au fost prelucrate, de asemeni, de mai multe ori. "O pictură nu este gândită și stabilită în avans", spunea Pablo Picasso. "În vreme ce este terminată se schimbă așa cum se schimbă gândurile cuiva. Și, când este finalizată, continue să se schimbe, potrivit stării mentale a oricui o privește". 


Este greu de descifrat semnificația exactă a figurilor umane torturate și imaginilor din pictură întrucât poartă amprenta distinctă a lui Picasso, în care un simbol poate conține înțelesuri numeroase, adeseori contradictorii. Când i s-a cerut să-și explice simbolurile, Picasso a remarcat, "Nu este treaba pictorilor să-și definească simbolurile. În caz contrar, ar fi mai bine dacă și le-ar scrie în atât de multe cuvinte! Publicul care se uită la pictură trebuie să interpreteze simbolurile așa cum le înțelege". Ceea ce face totuși pictura, indiferent de cum sunt interpretate simbolurile, este să demascheze ideea războiului ca fiind eroic, arătându-i privitorului, în schimb, atrocitățile acestuia. Prin imagistică și simbolism, descrie ororile războiului într-un mod care lovește direct în inimile privitorilor, fără a crea repulsie. Este o pictură la care este greu să te uiți dar, în același timp, una de la care nu-ți poți desprinde privirea. 


Mâna lui Dumnezeu: Simbol și semnificație

Pictura Guernica a lui Picasso | Simbol și semnificație Pictura Guernica a lui Picasso | Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on septembrie 06, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.