23 octombrie: Ziua Leopardului de Zăpadă

 Leoparzii de zăpadă sunt animale captivante și puternice, dar vulnerabile din cauza lipsei prăzilor lor și braconajului. Sunt distribuite rar în 12 țări diferite din Asia Centrală. Tind să fie întâlnite în zone montane înalte, prăpăstioase, la înălțimi între 3000 și 4500 de metri. Ziua Leopardului de Zăpadă din 23 octombrie are anual țelul de a crește conștientizarea protejării acestei specii.


Desfășurată pentru prima oară pe 23 octombrie 2014, acesta zi evidențiază importanța conservării acestui animal, necesitatea de a se lua măsuri ferme pentru oprirea braconajului acestuia, și consolidării eforturilor de asigurare pentru el a unui mediu natural propice. 

                 

23 octombrie: Ziua Leopardului de Zăpadă

Sărbătoarea a fost înființată de țările în care trăiește leopardul de zăpadă, adică, Uzbekistan, Tadjikistan, Rusia, Pakistan, Mongolia, Kirgistan, Kazahstan, China, Buthan și Afganistan. Pe 23 octombrie 2013 aceste state au semnat Declarația Bishker cu privire la conservarea leoparzilor de zăpadă.


Lucruri fascinante despre leoparzii de zăpadă


- Sunt capabili să vâneze animale care au de până la trei ori greutatea lor corporală.


- Au cozi masive, groase, care-i ajută să-și mențină echilibrul și le oferă adăpost când vremea este rea. Aceste cozi sunt aproape la fel de lungi ca și întregul lor corp.


22 octombrie: Ziua Internațională Caps Lock


- Un studiu științific a scos la iveală că leoparzii de zăpadă trăiesc și la 5.859 de metri deasupra nivelului mării, cea mai înaltă atitudine pentru marile pisici.


- Leoparzii de zăpadă nu sunt în stare să urle. În loc de asta, ei miaună și mârâie.  Au o vocalizare neamenințătoare, produsă când suflă aer prin nările lor. 


- Blana de pe burtă a leoparzilor de zăpadă este groasă de aproape 125 de milimetri. Aceasta îi sprijină să supraviețuiască în climate montane foarte reci.


- Leoparzii de zăpadă sunt singurele pisici mari care locuisec în deșerturile reci ale Asiei. Aceste deșerturi sunt numite câteodată cel de-al treilea pol, deoarece înglobează câmpuri de gheață cu cele mai mari rezerve de apă proaspătă din afara regiunilor polare nordice și sudice. 


23 octombrie: Ziua iPod-ului

23 octombrie: Ziua Leopardului de Zăpadă 23 octombrie: Ziua Leopardului de Zăpadă Reviewed by Diana Popescu on octombrie 22, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Un produs Blogger.