4 octombrie: Ziua Sărbătorii Sfântului Francisc de Assisi

 Sărbătoarea Sfântului Francisc de Assisi, aclamat călugăr, filosof și învățător catolic italian, este marcată anual, într-o sărbătoare desfășurată pe 4 octombrie. Numit în italiană "San Francesco d'Assisi", a fondat Ordinul Fraților Minori pentru bărbați și Ordinul Sfintei Clara pentru femei. Sfântul a avut o viață interesantă și plină de culoare înainte de a o devota lui Dumnezeu și a deveni unul dintre cei mai renumiți creștini din toate timpurile. 


Pentru a-l celebra și a-i comemora călătoria către viaț de apoi, orașul Assisi ține aprinse în fiecare an lămpi cu ulei vreme de două zile. În cinstea lui sunt organizate servicii religioase, iar unii copii își aduc la biserică animalele de companie pentru a fi binecuvântate.   

                   

4 octombrie: Ziua Sărbătorii Sfântului Francisc de Assisi

Nu se știe dacă Sfântul Francisc de Assisi s-a născut în 1181 sau 1182, dar istoricii sunt de acord că văzut pentru prima oară lumina zilei în Italia, într-o familie bogată de negustori de haine. Cu toate că a fost botezat Giovanni, când tatăl sau s-a întors din Franța cu o mulțime de straie de tot felul,  a început să-l numească "Francesco", cu semnificația de "om francez". Ca adolescent și tânăr adult, Francisc a avut un trai lipsit de griji, un stil de viață plin de prieteni și petreceri, știind, cu toate astea, că-i lipsea ceva esențial.


După ce s-a alăturat unei expediții militare, a petrecut un an în captivitate și s-a confruntat cu o boală gravă, Francisc a început să aibă viziuni ce-l îndrumau către Dumnezeu, departe de frivolitatea și distracțiile vieții muritoare. S-a dedicat săracilor care cerșeau la bazilica Sfantului Petru din Roma și, la un moment dat, Dumnezeu i-a vorbit, cerându-i să repare biserica ruinată din Assisi. El a furat unele din hainele tatălui său, le-a vândut și s-a oferit să dea banii obținuți astfel pentru renovarea bisericii. Preotul a refuzat banii furați, iar tatăl sau a fost indignat de acest incident.


Pentru a-și evita tatăl, Francisc a trăit într-o peșteră din San Damiano, renunțând, în cele din urmă, la familia sa, și devenind cerșetor. A început, treptat, să aibă grijă de săracii și bolnavii din Assisi. Curând, cuvântările sale i-au adunat în jur adepți, și a fondat Ordinul Fraților Minori. Nobila Clare de Assisi l-a auzit vorbind și a fost inspirată de mesajul său și, cu ajutorul lui, a întemeiat Ordinul Sărmanelor Doamne sau Sărmanelor Clare. 


Francisc a călătorit apoi prin lume, în locuri ca Egipt și altele din Orientul Mijlociu, pentru a propăvădui Biblia. Când a revenit în Italia, a reorganizat ordinele franciscane, care deveniseră prea mari pentru sistemul în care se dezvoltaseră. A trimis pe tot globul misionari franciscani pentru a populariza cuvintele Evangheliei. 


3 octombrie: Ziua Mondială a Arhitecturii


Și-a petrecut cei din urmă ani aproape complet orb. Aproape de sfârșitul vieții sale, pe când postea și se ruga pe un munte, i s-a arătat un înger care i-a imprimat pe trup rănile lui Iisus Hristos de pe cruce. A fost tratat într-un spital, suferind și de trahom. Și-a rezervat ultimele zile dictându-și testamentul spiritual și a murit pe 3 octombrie 1226, recitând psalmul 141 sau 142. Doi ani mai târziu, a fost numit sfânt. A doua zi, s-a așezat fundația bazilicii Sfântului Francisc de Assisi, și a fost înmormântat într-un mormânt ascuns din partea inferioară a bazilicii. 


După ce locul îngropăciunii sale a fost descoperit, în 1818, s-a creat pentru sfânt o nouă cripta, în stil neoclasic. În 1978, rămășițele sale au fost testate și confirmate de învățați având girul papei și au fost amplasate într-o urnă din sticlă în vechiul său mormânt. 


4 octombrie: Ziua Vodcii

4 octombrie: Ziua Sărbătorii Sfântului Francisc de Assisi 4 octombrie: Ziua Sărbătorii Sfântului Francisc de Assisi Reviewed by Diana Popescu on octombrie 03, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.