18 decembrie: Ziua de Apreciere a Fulgului de Nea

 An de an, Ziua de Apreciere a Fulgului de Nea din 18 decembrie este marcată pentru a sărbători frumusețea și unicitatea fulgilor de zăpadă, cu forme complexe și dimensiuni diferite, ce sunt divizați în 35 de categorii. La fel ca și amprentele umane, nu există doi fulgi de nea identici. Aceștia sunt creați atunci când vaporii de apă din nori îngheață. De obicei hexagonali, pot uneori lua forma unor particule plate, asemeni unor ace.


Acest eveniment se desfășoară în luna decembrie, când zăpada începe să cadă în numeroase părți ale emisferei nordice. 

                                     

18 decembrie: Ziua de Apreciere a Fulgului de Nea

În fulgul de nea se află numere diferite de molecule de apă, care îi determina să formeze un anumit model de cristal. Din cauza reflecției difuze, par să fie albi, deși sunt constituiți din gheață transparentă. Fulgii de zăpadă sunt, de obicei, studiați prin folosirea unei bucăți de sticlă plată acoperită cu un compus chimic pe care aceștia se așează. Compusul chimic acoperă fulgul de nea și-l întărește. După ce se topește, își lasă în urmă forma în acel compus.


Istoria fulgilor de nea a fost influențată major de Wilson Bentley. El s-a născut în 1865 în Jericho, Vermont, SUA, iar munca sa a fost semnificativă întrucât a ajutat la descoperirea faptului că doi fulgi nu sunt niciodată exact la fel. Bentley a utilizat microscoape într-un proces numit "micrografie" pentru a face poze la 5.000 de fulgi de zăpadă. A publicat articole și cărți despre descoperirile sale și a donat unele dintre fotografii Institutului Smithsonian. Așa-zisul "Om Fulg de Nea" a murit în 1931.


17 decembrie: Ziua Siropului de Arțar


Lucruri interesante despre zăpadă


- Jumătate din populația lumii nu a văzut nicicând zăpadă.


- Zăpada nu este albă, ci translucidă.


- Unele tipuri de alge de apă proaspătă colorează zăpada cu un pigment roșu, ceea ce o determină să pară roz.


- Igluurile sunt făcute, desigur, din zăpadă, dar înăuntrul lor poate fi mai cald cu 38 de grade Celsius decât afară. 


18 decembrie: Ziua Limbii Arabe

18 decembrie: Ziua de Apreciere a Fulgului de Nea 18 decembrie: Ziua de Apreciere a Fulgului de Nea Reviewed by Diana Popescu on decembrie 18, 2022 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.