15 ianuarie: Ziua Wikipedia

 Ziua Wikipedia, din 15 ianuarie, celebrează, în fiecare an, nașterea și formarea acestui site. Aproape orice persoană din lume știe ce este și cu se "mănâncă" Wikipedia. Când încercăm să găsim ceva pe internet, link-ul wikipedia apare în fruntea motoarelor noastre de căutare. Este un website popular fiindcă furnizează informații cuprinzătoare și prezintă orice într-o manieră facilă, prietenoasă.


A fost o vreme când studenții și cercetătorii aveau nevoie să răscolească prin tone de cărți dintr-o bibliotecă pentru a obține informații cu privire la un anumit subiect. În acea vreme, internetul nu ajunsese încă pe înălțimile inovației.   

                                 

15 ianuarie: Ziua Wikipedia

Oricum, lumea așa cum o știm azi a evoluat remarcabil când s-au încropit motoarele de căutare și au fost create numeroase website-uri pentru a le da oamenilor informații despre diverse tematici. Unul dintre aceste vestite website-uri este Wikipedia, cunoscut și ca enciclopedia gratuită a internetului. Controlat de fundația non-profit Wikipedia, site-ul este recunoscut pentru facilitarea creării și dezvoltării de articole.


Totul a început când Jimmy Wales a fondat Bomis, Inc, compania unui portal web, în 1996. În 2000, Wales a introdus pe net lumea "Nupedia".  Aceasta era o enciclopedie gratuită online, care avea un editor șef și o echipă de oameni care verificau informațiile publicate. 


În 2001, Nupedia a fost suplimentată cu un software wiki, și Wikipedia a fost lansată ca parte a nupedia.com. După mai multe discuții, Wikipedia a fost relansată  ca un website independent și a reușit publicarea a peste 20.000 de articole în primul său an de existență!


14 ianuarie: Ziua Mondială a Logicii


Aceasta a inclus scrieri în 18 limbi diferite precum franceză, germană, poloneză, engleză, ebraică, daneză, chineză și esperanto. 


În prezent, Wikipedia a devenit cel mai vizitat website din lume, înglobând informații despre aproape orice subiect de interes. Cu toate astea, școlile și universitățile nu permit utilizarea resurselor Wikipedia din cauza lipsei de referințe, surse corespunzătoare ale materialelor acestui site.


15 ianuarie: Ziua Pălăriei / Căciulii

15 ianuarie: Ziua Wikipedia 15 ianuarie: Ziua Wikipedia Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 14, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.