11 aprilie: Evenimentul zilei - Apollo 13

 Pe 11 aprilie 1970 a fost lansat programul spațial Apollo 13. Apollo 13 (11-17 aprilie 1970) a fostcdea de-a șaptea misiune cu echipaj din cadrul programului spatial Apollo și al treilea plănuit să ajungă pe lună. 


Nava spațială a fost lansată de la Centrul Spațial Kennedy pe 11 aprilie, dar aselenizarea sa a fost oprită după după ce un tanc de oxigen din modulul de serviciu a fost avariat la două zile după începerea misiunii. Echipajul s-a rotit, în schimb, în jurul lunii și s-a întors, în siguranță, pe pământ, pe 17 aprilie.

       

11 aprilie: Evenimentul zilei - Apollo 13

Misiunea a fost comandată de Jim Lovell, cu Jack Swigert ca pilot al modulului de comandă și Fred Haise ca pilot al modulului lunar.


Un tanc de amestecare a oxigenui aprins a afectat izolația cabului din interiorul său, provocând o explozie care a eliminat conținutul ambelor tancuri de oxigen în spațiul extraterestru. Fără oxigen, necesar pentru respirație și generarea energiei electrice, propulsia sistemului modular și asigurarea sistemelor de sprijinire a vieții nu au mai putut funcționa. 


Sistemele modulului de comandă au trebuit să fie închise pentru a se conserva resursele lor pentru reintrarea în atmosferă, forțând echipajul să se transfere în modulul lunar, ca unul de salvare. Cu aselenizarea anulată, controlorii misiunii au lucrat pentru a aduce acasă în viață echipajul.


Povestea lui Apollo 13 a fost dramatizată de mai multe ori, cel mai notabil în filmul Apollo 13, bazat pe memoriile din 1994 "Luna pierdută", ce l-au avut ca și coautor pe Lovell. 


10 aprilie: Evenimentul zilei - Marele Gatsby


11 aprilie: Evenimentul zilei - Apollo 13 11 aprilie: Evenimentul zilei - Apollo 13 Reviewed by Diana Popescu on aprilie 11, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.