2 aprilie: Evenimentul zilei - Prima simfonie a lui Beethoven

 Pe 2 aprilie 1.800 a avut loc, la Viena, premiera primei simfonii a lui Ludwig van Beethoven.


Beethoven și-a dedicat a sa Simfonie nr.1 în do major, op. 21, baronului Gottfried van Swieten, un protector timpuriu al compozitorului. Simfonia a fost publicată în 1801 de Hoffmeister & Kühnel din Leipzig.         

                                     

2 aprilie: Evenimentul zilei - Prima simfonie a lui Beethoven

Simfonia este în mod clar îndatorată predecesorilor lui Beethoven, în special profesorului său, Joseph Haydn, precum și lui Wolfgang Amadeus Mozart, dar, cu toate astea, are caracteristici care o marchează unic ca lucrare a lui Beethoven, în special folosirea frecventă a "sforzandi" și schimbări bruște în centrii tonali, ceea ce nu era obișnuit în forma simfonică tradițională, precum și utilizarea mai proeminentă, mai independentă a instrumentelor de suflat. 


Premiera s-a desfășurat pe 2 aprilie 1800 la K.K. Hoftheater nächst der Burg din Viena. Cele mai multe surse sunt de acord că programul concertului a inclus, de asemeni, Septetul lui Beethoven, precum și o simfonie de Mozart.


Acest concert a servit la promovarea talentului lui Beethoven la Viena. Sfântul împărat roman Francisc II a participat la premieră și a reacționat spunând, "Există ceva revoluționar în această muzică!"


1 aprilie: Evenimentul zilei - Apple Computer


2 aprilie: Evenimentul zilei - Prima simfonie a lui Beethoven 2 aprilie: Evenimentul zilei - Prima simfonie a lui Beethoven Reviewed by Diana Popescu on aprilie 02, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.