5 aprilie: Piața Tiananmen

 Asta se întâmplă când "revoluționara" dictatură comunistă încearcă se dea peste cap tradiții seculare. Incidentul Tiananemn, din 5 aprilie, 1976, a fost un protest în masă ce a avut loc, pe 4-5 aprilie 1976, în  Piața Tiananmen din Beijing, China. 


Incidentul s-a petrecut în ziua tradițională de doliu și onorare a morților, festivalul Qingming (vezi aici detalii despre sărbătoarea Qingming) și a fost declanșată de moartea premierului Zhou Enlai, petrecută mai devreme în acel an. Mulți chinezi au dezaprobat cu putere înlăturarea simbolurilor de doliu din piața  Tiananmen, și au început să se strângă acolo pentru a protesta împotriva autorităților, care au ordonat apoi ca piața să fie eliberată.          

                       

5 aprilie: Piața Tiananmen

Încercările de a-i alungă pe chinezii îndoliați au condus la o revoltă violentă, în care au fost incendiate mașini de miliție și o mulțime de peste 100.000 de participanți și-a forțat calea către clădiri guvernamentale din preajma pieții. Miliția trimisă pentru a-i împrăștia a folosit bâte din lemn și curele din piele. Numeroși protestatari au fost uciși sau arestați și aduși în fața unui "tribunal popular", la Universitatea din Peking, unde au fost condamnați să fie trimiși în lagăre de muncă forțată.


Evenimentul a fost etichetat imediat "contrarevoluționar" de către comitetul central al partidului comunist chinez și a servit ca mijloc de demitere și arestare a vicepremierului de atunci, Deng Xiaoping, care a fost acuzat de plănuirea acestuia, deși el a afirmat că a fost în apropierea pieții numai pentru a se tunde. Decizia comitetului central a fost schimbată după finalizarea "revoluției culturale" chineze, evenimentul fiind, mai târziu considerat oficial ca un act de patriotism!


4 aprilie: Evenimentul zilei - Martin Luther King Jr. este asasinat


5 aprilie: Piața Tiananmen 5 aprilie: Piața Tiananmen Reviewed by Diana Popescu on aprilie 05, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.