2 mai: Ziua Mondială a Astmei

 Ziua Mondială a Astmei este celebrată în fiecare an în prima marți a lunii mai. Dacă în 2023 are loc pe 2 mai, în anii următori se desfășoară astfel: 2024 - 7 mai, 2025 - 6 mai, 2026 - 5 mai. Evenimentul anual este marcat pentru a se răspândi conștientizarea despre oamenii suferinzi de astmă și este organizat de Inițiativa Globală pentru Astmă în colaborare cu grupuri de îngrijire a sănătății și educatoare despre astmă. 


Astma este o problemă globală și, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în 2019 afecta 262 de milioane de oameni și a provocat peste 460.000 de morți. Rata morții din cauza astmei   aproape că s-a dublat față de anii 1980, dar această afecțiune nu este nouă. A fost menționată în scrieri din China în anii 2.600 î.Hr. și în Egiptul antic s-au pomenit despre simptome de probleme de respirație similare.     

    

2 mai Ziua Mondială a Astmei

Hipocrate (460-370 i.Hr.) a fost primul care a descris afecțiunea în Grecia antică. A fost cel dintâi care a legat simptomele declanșatoare ale astmei de mediul înconjurător și anumite negoțuri și profesii. În jurul anilor 100 î.Hr., Areatens din Capadochia a dat o definiție detaliată a astmei, asemănătoare cu modul în care înțelegem în prezent dezvoltarea bolii.


Romanii antici au explorat și ei afecțiunea. În anul 50 d.Hr., Pliniu cel Bătrân a descoperit conexiuni între polen și dificultăți de respirație. El a fost primul care a recomandat un predecesor al epinafrinei, o formă de ușurare rapidă a tratamentului astmei.


1 mai: Ziua Globală a Dragostei


În secolul al XIX-lea, doctorul Henry H. Salter a făcut descrieri exacte a ceea ce se întâmplă în plămâni în decursul unui atac de astmă. În 1892, unul din cofondatorii Școlii Medicale John Hopkins, William Oslaer, a observat similarități între astm și afecțiuni clasice. Acestea includeau febra fânului, precum și natură genetică a bolii. De asemeni, a remarcat factori declanșatori specifici precum clima, emoția extremă și dieta. 


Anii 1980 au dus la o înțelegere mai bună a astmei ca și o condiție inflamatorie, ceea ce îndrumat către focalizarea pe importanța sistemului imunitar. Astfel, medicii au realizat necesitatea de a se menține sub control astma, chiar în lipsa apariției simptomelor.


2 mai: Ziua Internațională Harry Potter

2 mai: Ziua Mondială a Astmei 2 mai: Ziua Mondială a Astmei Reviewed by Diana Popescu on mai 01, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.