Ciuperca: Simbol și semnificație

 Ciuperca este frecvent un simbol al norocului, un lucru surprinzător având în vedere că simbolismul său este uneori legat de ciuperca otrăvitoare, toxică. 


Faptul că oameni din Siberia foloseau odinioară ciuperci otrăvitoare ca un halucinogen poate explica cu greu această tradiție din Europa Centrală, care poate proveni, probabil, din aparența neobișnuită și "frumoasă" a unui tip de ciupercii otrăvitoare, cu pete albe pe partea sa superioară roșie.     

              

Ciuperca: Simbol și semnificație

Unele ciuperci (bune de mâncat) au fost asociate cu potența și fertilitatea din cauza formei lor falice.


Ciuperci crescând în cercuri au fost câteodată numite "inele ale vrăjitoarelor", aparent deoarece au fost interpretate ca semne botanice ale dansurilor în cerc nocturne ale vrăjitoarelor ori elfilor. 


În China antică, ciuperca ("ku" sau "chih"), care simbolizează longevitatea, a fost considerată o "ambrozie" miraculoasă, corelată cu nemurirea. Pe echivalentul chinezesc al "Insulelor Celor Binecuvântați" se afla un "palat ciupercă", făcut din argint și aur. 


Utilizarea occidentală modernă a cuvântului "ciupercă" se focalizează cel mai mult pe creșterea rapidă a acesteia (clădiri apărând în peisajele urbane ca ciupercile după ploaie) sau pe forma sa fizică ("norul ciupercă" care urmează unei explozii atomice). 


Iedera: Simbol și semnificație


Ciuperca: Simbol și semnificație Ciuperca: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on iunie 28, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.