Vulturul: Simbol și semnificație

 Vulturul, "regele păsărilor", este cunoscut ca un simbol al valorii și puterii titanice, fiind astfel prezent în multe blazoane și embleme naționale. Din motive de simetrie, și nu numai, este înfățișat frecvent cu două capete (vulturul dublu).


Cărți străvechi, cu legende despre animale, atribuiau vulturului capacitatea de a privi direct înspre soare fără a clipi și cea de a traversa regiuni ale cerurilor inccesibile ființelor umane. Un text antic babilonian, din care au supraviețuit, din păcate, numai fragmente, povestește deaspre ascensiunea regelui Etana, născut în ceruri de un vultur.                

                 

Vulturul: Simbol și semnificație

Surse antice au descris obiceiul eliberării unui vultur la funeraliile unui conducător. Zborul vulturului, în vreme ce corpul era ars, simboliza plecarea conducătorului de pe pământ pentru a locui printre zei.


În Palmyra din Siria străveche, vulturul era asociat cu zeul-soare. Se zicea că acesta era în stare să reîntinerească asemeni păsării Phoenix. Procesul de reîntinerire implică cufundarea păsării de trei ori în apă. De aici poate proveni simbolul de botez corelat cu vulturul. În zborul său din înălțimi, era văzut aidoma ridicării la ceruri a lui Hristos.


Se spunea, totodată, că soarele întinerea vulturul, o indicație a efectului salubru al luminii spirituale. 


Ca ucigaș al șerpilor și dragonilor, vulturul este și un simbol al triumfului luminii asupra forțelor întunericului. Vulturi cu șerpi în ciocurile lor sunt portretizați în multe culturi, de exemplu în simbolul național al Mexicului. 


Ferestre gotice înfățișează vulturul purtându-și puiul (încă imatur) în înălțimea cerului pentru a-l învăța să se uite în soare.


În iconografia creștină, vulturul apare frecvent ca un simbol al lui Ioan Botezătorul, ca atribut al profetului înălțat Ilie și al lui Hristos înviat. 


Într-adevăr, vulturul are, în general, asocieri pozitive (energie, reînnoire, contemplație, acuitate vizuală, comportament regal), ceea ce i-a făcut pe antici să-l considere un atribut al lui Jupiter.


În epoca creștină, virtutea magistrală a justiției a ajuns să fie corelată cu această pasăre. Ea a fost, totodată, conectată cu păcatul aroganței, trufiei, probabil din cauza privirilor sale distanțe, ce păreau să ignore ceea ce era în imediata sa apropiere. 


În masonerie, vulturul dublu este un simbol al celui de-al treizecișitreilea grad al Ritului Scoțian, cu o coroană deasupra celor două capete, o sabie ținută orizontal în ciocul său, și motto-ul "Deus meumque ius" / "Dumnezeu și dreptul meu". 


"Quauhtli" (vultur) este a cincisprezecea zi din calendarul aztec de 20 de zile, un simbol prezicând calități marțiale pentru cei născuți sub acest semn, dar și tendința de a fura, a jefui. Două "ordine" de elită ale războinicilor azteci erau numite "vulturii" și "jaguarii", intruchipand pe pământ dualitatea polară a puterilor cerești (soarele și stelele). Zeița Cihuacatl, era numită și Quauh-Cihuatl, sau "femeia-vultur". Ea purta o coroană din pene de vulturi și se credea că veghea asupra tuturor femeilor care mureau la naștere (faptul de a se da naștere unui copil era tratat ca unul de eroism militar, echivalentul capturării unui dușman). 


Coțofana: Simbol și semnificație


În China antică, de asemeni, vulturul era imaginea vigorii, puterii ("ying", cuvântul pentru "vultur" este omonim cu cel pentru "erou"). Un vultur pe o stâncă era simbolul războinicului gata pentru o luptă în doi; un vultur pe un brad era cel al longevității cu puteri nediminuate. 


Vulturul în luptă cu un șarpe originează din pasărea Garuda din mitologia hindusă, care reprezintă o reminiscență a însemnului capitalei aztece Tenochtitlan (în prezent orașul Mexico). 


Împreună cu leul, vulturul este animalul apărând cel mai des pe blazoanele europene, însă a fost întotdeauna portretizat într-o manieră stilizată, simetrică, spre deosebire de vulturul din natură. Calitățile eroice legendare ale păsării i-au determinat pe mulți conducători să-i adopte însemnul: regi ai Germaniei și Poloniei, duci ai Bavariei, Sileziei și Austriei, margravi ai Brandenburgului.


Străduința de a se obține o simetrie a capului, în reprezentările bidimensionale, a dus la prețuirea vulturului cu două capete care, în 1433, a devenit însemnul sfântului împărat roman. După dizolvarea imperiului (1806), vulturul a ajuns să fie simbolul Austriei Imperiale (până în 1919), al regilor sârbi și, în zilele noastre, însemnul Albaniei. S-a speculat că, la origine, vulturul cu două capete s-a referit la funcțiunea dublă a împăratului roman și regelui german. 


Georg Andreas Bockler a scris, "Vulturul este regele animalelor cu pene. Privirea sa severă se poate îndrepta către soare; își prinde întotdeauna prada; se reîntinerește, zboară la cele mai mari înălțimi; iar trecerea lui pe deasupra capetelor noastre este un semn universal al victoriei pe cale să vină. Și, întrucât Romulus, aflat pe dealul Aventin, a văzut primul un vultur, el a considerat asta ca fiind de bun augur, și a avut purtat un vultur mai curând decât un drapel înaintea armatei sale. Există șase feluri de vulturi, cu toții păsări de pradă, dar numai cei mai mici și mai inferiori dintre ei se înfruptă din hoituri. Vulturul nu este simbolul personal al împăratului ci, mai degrabă, un simbol al Sfântului Imperiu Roman. Vulturul pe un câmp din aur se referă la Dumnezeu Tatăl, ale cărui stele strălucesc atotcuprinzător, aducător al serenității, inspirator al venerației". 


În simbolismul psihologic, vulturul este văzut ca o "puternică creatură înaripată din cerurile minții" (Ernst Aeppli). Visele despre vulturi sunt, de aceea, considerate ca favorabile. Este de înțeles, în acest context, de ce vulturul a devenit simbolul Sfântului Ioan, evanghelistul cel mai ferm ancorat în tărâmul intelectual. 


Bestiarele medievale au comparat vulturul cu primul om, Adam. "Regele tuturor păsărilor" plutește înalt în ceruri dar coboară rapid spre pământ când zărește o pradă acolo. Adam, de asemeni, locuia originar aproape de ceruri dar, apoi, a văzut fructul interzis și a fost tras în jos din înălțimile slavei. După zborul său incomparabil prin ceruri el a fost condus aproape de pofta cărnii și și-a pierdut întreaga iluminare. 


Vulturul cu două capete: Simbol și semnificație

Vulturul: Simbol și semnificație Vulturul: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on iunie 18, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.