12 iulie: Ziua Ochilor cu Culori Diferite

 Ziua Ochilor cu Culori Diferite , celebrată în fiecare an pe 12 iulie, este asociată cu "heterochromia iridium", un termen definind diferența de culori care dă unui singur organism două culori diferite ale ochilor. Acest lucru s-a petrecut din vremuri străvechi în populația din numeroase specii. Numai 1% dintre oameni se bucură de această pigmentatie specială, și există trei tipuri de heterocromie.


Dacă, în zilele noastre, persoanele cu culori diferite ale ochilor sunt adeseori complimentate pentru asta, așa ceva nu a fost o trăsătură pozitivă de-a lungul istoriei. De exemplu, indienii americani nativi credeau că cei născuți cu o astfel de caracteristică pot vedea atât cerurile, cât și pământul, cu "ochi de fantomă".    

                                             

12 iulie: Ziua Ochilor cu Culori Diferite

Multe mituri și legende au fost odinioară corelate cu heterocromia, inclusiv superstiții conform cărora cei cu ochi de acest gen sunt vrăjitori, creaturi rele, consorți ai stafiilor și spiritelor. Întrucât se spunea că ochii sunt ferestre către suflet, oamenii din alte timpuri nu-și puteau explica aceste anomalii decât prin prisma unor fantome sau a unor persoane mai puțin umane. 


În prezent, societatea noastră consideră așa ceva ca frumos. Oricum, nu este un fenomen înțeles pe de-a întregul. O astfel de caracteristică poate apare la naștere sau se poate ivi ulterior nașterii. În special în cel de-al doilea caz, este recomandabil să se consulte un doctor specialist  pentru a se asigura că acest lucru este beningn.


Există 3 feluri diferite de heterocromie: completă, segmentată și centrală. Cea centrală este cea mai comună, apare ca irisuri de aceeși culoare și cu culori diferite încercuind pupilele. Heterocromia segmentată este una cu pete de culori diferite numai într-un iris, iar cea completă constă din irisuri cu culori diferite. 


Prin anii 4000 î.Hr. oamenii aveau numai ochi castanii. Apoi au început să aibă o mutație genetică permițând pigmenți diferiți ai ochilor. În anii 300 î.Hr., heterocromia a fost descoperită de Aristotel, care a numit-o "heterogloucos". 


11 iulie: Ziua Mondială de Conștientizare a Benzodiazepinei


Lucruri interesante despre ochii cu culori diferite


- Staruri ca Dan Akroyd, Mila Hunis și Henry Cavill au heterocromie.


- Rasele de câini care au cel mai des heterocromie sunt husky siberieni, ciobăneștii australieni, colly și chicuahua. 


- Unele animale ca "pisica cu ochi ciudați" sunt specii cu această trăsătură genetică.


- Anisocoria, adică ochi cu pupile de dimensiuni diferite, nu trebuie să fie confundată cu heterocromia. 


12 iulie: Ziua Pungii de Hârtie


12 iulie: Ziua Ochilor cu Culori Diferite 12 iulie: Ziua Ochilor cu Culori Diferite Reviewed by Diana Popescu on iulie 11, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.