7 iulie: Ziua Tanabata

 Tanabata sau Festivalul Stelei este sărbătorit în fiecare an în ziua de 7 iulie, o dată ce nu a fost aleasă întâmplător, ci potrivit unei legende chinezești. În această legendă, două stele, Altair și Vega, ce sunt în mod obișnuit separate una de cealaltă de către Calea Lactee, se pot întâlni în ziua a șaptea a celei de-a șaptea luni a anului.


Tanabata este celebrată pe 7 august în unele părți ale Jaloniei întrucât a șaptea luna a anului pică aproximativ în august, și nu în iulie, conform calendarului lunar japonez utilizat anterior. Oricum, cu acest prilej, au loc evenimente în toată Japonia, casele și trenurile sunt decorate, și se scriu dorințe pe foi de hârtie.       

                                  

7 iulie: Ziua Tanabata

Tanabata este una din cele cinci sărbători japoneze sezonale care-și au originea în China și au fost mai întâi marcate în Japonia de vechea curte imperială. Cum spuneam, Festivalul Stelei se focalizează pe stele Vega și Altair, din constelația Lira, respectiv cea a Acvilei. În acord cu calendarul lunar chinezesc, Festivalul se desfășoară cu ocazia întâlnirii anuale a lui Orihime (Vega), steaua țesătorului și patroană a cultivării mătăsii, cu Hikoboshi (Altair), steaua păstorilor și o mesageră agricolă. 


6 iulie: Ziua Jan Hus


Într-o poveste populară se spune că Orihime, un țesător priceput, și Hikoboshi, o crescătoare de vite sârguincioasă, au început să-și neglijeze responsabilitățile după ce s-au căsătorit. Comportamentul cuplului l-a mâniat pe împăratul ceresc, Tantei, tatăl fetei, care i-a exilat în părți diferite ale Căii Lactee. Li s-a permis să se întâlnească numai o dată pe an, pe 7 iulie, dacă își îndeplineau întru totul îndatoririle celeste în celelalte zile ale anului. 


Sărbătoarea a fost fondată în Japonia de împărăteasa  Koken în anul 755 d.Hr. Provine din Festivalul Indemânărilor Corecte, un nume alternativ pentru Qixi, care a fost celebrat în China și a fost adoptat de Palatul Imperial Kyoto încă din perioada Heian. Festivalul a căpătat o mare popularitate la începutul perioadei Edo. În acest răstimp, era obișnuit să se folosească roua de pe frunze de pe planta taro pentru a se crea cerneală utilizată pentru scrierea dorințelor. 


7 iulie: Ziua Internațională a Păcii și Dragostei


7 iulie: Ziua Tanabata 7 iulie: Ziua Tanabata Reviewed by Diana Popescu on iulie 06, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.