Boul: Simbol și semnificație

 În simbolismul și istoria culturii, boul este echivalentul domesticit (castrat) al bivolului sălbatic, imaginea unei servituți răbdătoare și a unei forțe pașnice fiind, din acest motiv atât respectat, cât și folosit ca animal de sacrificiu. 


În China antică era considerat imoral să se mănânce carnea animalului care a tras plugul. În iconografia creștină, boul apare împreună cu măgarul în grajdul de la Betleem, pe baza unui pasaj dintr-o evanghelie extracanonică presupusă a fi scrisă de Sfântul Matei.   

                        

Boul: Simbol și semnificație

De asemeni, boul este un atribut al Sfântului Comely (despre care s-a spus că venise în Britania într-o căruță purtată de un bou și își transformase persecutorii în șiruri de megaliți), Sfântului Leonard (sfântul patron al vitelor), și Sfinților Sylvester și Wendelin. 


Multe legende istorisesc despre boi care trag o căruță conțînând moaștele sau trupul unui sfânt către un anumit loc (care devine mai târziu un altar vizitat de pelerini), îndeplinind astfel voința lui Dumnezeu.


Din motive încă neclare, imaginea boilor de pe stâlpi romanici se presupune a simboliza noaptea.


"Unde nu sunt boi, ieslea rămâne goală, dar puterea boilor aduce belșug de roade"(Proverbe 14:4). Bockler (1688) s-a focalizat similar pe considerații practice și a lăudat forța și servitutea boului, "un animal binevoitor și bine potrivit nu numai lucrului pe câmpuri ci și, totodată, pentru mâncat; însumând, nu este nimic care nu poate fi folosit de la el". 


Măgarul: Simbol și semnificație


Boul: Simbol și semnificație Boul: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on iulie 07, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.