Gaura sufletului: Simbol și semnificație

 Gaura sufletului (în limba germană, "Seelenloch") este un termen ce definește deschiderea rotundă dintr-o piatră, utilizată pentru a pecetlui morminte megalitice preistorice, având o presupusă semnificație simbolică.


S-a sugerat că astfel de găuri erau crezute a face posibil ca sufletele morților  (gândite ca având forme asemeni ceții) să-și părăsească mormintele, să vegheze asupra celor vii și, apoi, să se întoarcă prin acestea. O altă presupunere este că ar fi servit ca intrări pentru practicanții venerării străbunilor, care ar fi făcut jertfe prin interiorul mormintelor (deși deschiderile sunt prea mici pentru acest scop).     

                

Gaura sufletului: Simbol și semnificație

Potrivit unei teorii propuse de D. Evers, din Wiesbaden, prima ipoteza ar fi corectă, găurile sufletului fiind presupuse a corespunde către polul nord ceresc, punctul prin care trecea "axa lumii" (axis mundi). 


În acest fel, deschizăturile, orificiile din morminte ar fi oferit acces către ceruri, legând lumea subpamanteana, a celor în viață și a celei de deasupra pentru oamenii care se mutaseră în viața de apoi.


 Cerurile: Simbol și semnificație

Gaura sufletului: Simbol și semnificație Gaura sufletului: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on iulie 29, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.