Golemul: Simbol și semnificație

 Golemul este un personaj simbolic mitic asemeni unui robot constând din materie adusă artificial la viață, și capabil să-și amenințe creatorul. Pe când monstrul lui Frankestein (din romanul lui Mary Shelley din 1828) era format prin punerea laolaltă a unor părți din corpuri umane, golemul din mitul ebraic este produsul unui act legendar de creație prin limbă. "Golem" înseamnă literal ceva aidoma unui material neformat, asemeni lui Adam înainte ca sufletul sau să fie insuflat în el. 


Potrivit tradiției, mari maeștri ai Cabalei (rabinul Eleazar din Worms dar, în special, în Renașterea Târzie, rabinul Judah Low beva Bezulel din Praga) au fost în stare să creeze astfel de oameni formați din lut.           

                                                          

Golemul: Simbol și semnificație

Se spunea că rabinul Elijah din Chelm (Polonia) a zămislit un golem care să-l slujească, dar acesta a devenit tot mai impozant, mai amenințător, stârnindu-i teamă creatorului sau. Cuvântul "emeth" ("adevăr") presat/imprimat pe fruntea golemului l-ar fi adus la viață, până când rabinul ar fi șters inițiala, rămânând numai "meth" ("moarte"); golemul s-ar fi  prăbușit într-un morman de lut, însă lutul acela ar fi sufocat și creatorul. 


Masca: Simbol și semnificație


Acest lucru poate fi înțeles ca un avertisment față de folosirea nesăbuită a puterilor magice, ce poate duce la pierderea controlului asupra unui golem.


O altă interpretare convingătoare este cea că în cursul meditației, misticii se pot percepe pe ei înșiși ca entități străine care aproape în pot zdrobi, nimici. Prin așa ceva se zice că a trecut cabalistul Hai ben Sherira (circa anul 1.000 d.Hr.). 


Pustnicul: Simbol și semnificație


Golemul: Simbol și semnificație Golemul: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on iulie 05, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.