Perla: Simbol și semnificație

 Inclusă în tradiția simbolică pietrelor prețioase, perla, cu strălucirea sa delicată, a fost considerată ca lunară și feminină. Formă sa sferică este asociată cu perfecțiunea. 


Din cauza raritățîi perlelor formate complet și a închiderii lor în stridii ori alte în alte bivalve simboliza pentru gnosticii din antichitatea târzie cunoașterea ascunsă și înțelepciunea esoterică, iar pentru creștini învățăturile lui Iisus care erau inaccesibile necredincioșilor.


Textul creștin timpuriu Physiologus povestește despre o bivalvă ciudată, o "stridie violetă" care "se ridică de pe fundul marii..., își deschide gura și bea roua cerurilor și razele soarelui, lunii și stelelor, și produce astfel perla din lumina de deasupra... Cele două jumătăți ale cochiliei sale sunt asemeni Vechiului și Noului Testament, iar perla este aidoma Mântuitorului nostru, Iisus Hristos".     

   

Perla: Simbol și semnificație

Totodată, "alte bivalve din Marea Roșie stau aproape de țărm, toate cu gurile deschise, astfel încât ceva comestibil să-și găsească calea în ele.. Când vine o furtună, așa cum este frecvent cazul în această regiune, puterea fulgerului penetrează înăuntrul crustaceii, care se înfricoșează și își deschide cochilia. Are fulgerul în ea. Fulgerul se înfășoară în jurul globilor oculari ai crustaceii și astfel face perle din ochii săi.  Crustaceele trec printr-o moarte cruntă, însă perlele lor strălucesc în apa mării Roșii.  Fulgerul divin a intrat într-o scoică pură, Fecioara Maria, Maica Domnului, și o perlă de mare preț a venit din ea, așa cum este scris: ea a dat naștere lui Hristos, perla născută de fulgerul divin" (Sfântul Ioan Damaschinul, născut în anul 675 d.Hr.).


Sclipitoarea perlă albă a fost, totodată, în Persia antică, un simbol al fecioarei. Conform Apocalipsei din Biblie, porțile "Ierusalimului ceresc" sunt făcute din perle. Un șirag de perle este o analogie frecventă pentru multitudinea puterilor lui Dumnezeu. 


Gnosticul "Imn al sufletului", atribuit asiaticului Bardasanes, din epoca creștină timpurie, este impresionant prin bogăția sa simbolică: un copil (reprezentând omenirea) este trimis în îndepărtatul Egipt într-un lung pelerinaj al viețîi, pentru a aduce o perla dintr-o fântână adâncă păzită de un dragon. Dar, copilul mănâncă hrana obișnuită a țării și își uită misiunea până când o scrisoare (doctrina salvatoare) adusă de un vultur i-o amintește. Acum, sarcina recuperării perlei (iluminarea, gnoza) din fântână poate fi preluată. "Încolăcit în jurul fântânii, dragonul a sâsâit. Am început să-i spun un cântec de leagăn, dând glas la melodii și pronunțând nume bogate în putere magică, cele învățate de la iubiții mei tată, mama și frate, până când, în cele din urmă, dragonul a adormit. Am înșfăcat perla și am fugit prin țara străină, lăsându-mi în spate îmbrăcămintea ("corpul")". Pelerinul este apoi luat în casa sa cerească și îmbrăcat cu o mantie regală. 


 Culegerea medievală Gesta Romanorum (circa anii 1300) conține povestea unei fete care posedă o perlă prețioasă (libera voință). Cinci frați ai ei (cele 5 simțuri) încearcă să o convingă să le-o dea lor, dar refuză să renunțe la comoara sa în schimbul plăcerilor senzuale. Numai când vine  "regele" ea îi dăruiește acestuia perla și el, în schimb, o face mireasa sa. 


În Grecia antică, perla a fost un simbol al Afroditei (Venus), care se născuse din spuma mării. 


În limbajul chinezesc străvechi al simbolurilor, perla a fost unul dintre cele "opt giuvaeruri", reprezentând prețiosul și purul; lacrimile erau numite "mici perle"(o metaforă cu ecouri în unele zicale europene). 


Smaraldul: Simbol și semnificație


În familiile chinezești bogate se obișnuia ca înainte de înmormântare, să se pună o perlă în gura decedatului. Perlele legendare ale tinereții veșnice sau seducției din basme asiatice care ofereau acces la plăceri erotice extraordinare nu au fost, de fapt perle, ci "pastile ale dragostei", produse printr-un fel de alchimie. În contrast, perlele reale erau corelate cu castitatea. 


În China, ca și în Occident, găsim credința că stridiile sunt "însărcinate" de furtuni (tunete, în această versiune) și că perlele se nasc înăuntrul lor sub lumina lunii.


Perlele au avut un rol important și în tradiția japoneză. Ele au constituit unul dintre cele trei însemne imperiale ("shinki"; "sanshu"), împreună cu sabia și oglinda. Se spunea că perlele sunt creația zeului Tama No-oga, și că au forma ochilor. 


În general, în pofida asocierii lor cu lacrimile, perlele au servit ca simboluri ale virtuții care, potrivit învățatului  medieval Lonicerus, "fortifică spiritele vii ce vin din inimă". 


Legenda stridiei și a perlei - Poveste cu tâlc


Perla: Simbol și semnificație Perla: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on iulie 17, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.