Till Eulenspiegel: Simbol și semnificație

 Se spune că Till Eulenspiegel a trăit în realitate, fiind un german din Schopenstedt, în Brunswick, îngropat în Molin în 1530. A devenit personajul de titlu al unui îndrăgit volum de povești populare, narând farsele pe care acest țăran viclean (uneori brutal) le-a făcut increzuților breslași și orășeni. Umorul lui Till Eulenspiegel consta din îndeplinirea literală a unor sarcini descrise la figurat.


Till (sau Dyl, Tyll, Tile) a fost un nume obișnuit de țăran, în vreme ce Ulensegel (sursa cuvântului francez "espiegle", adică "ticălos") a fost aparent o poreclă vulgară derivată din "ulen" ("a șterge, a mătură") și "spiegel"(literal "oglindă, dar în limbajul vânătorilor "fund").                        


Till Eulenspiegel: Simbol și semnificație

Prima versiune germană a aventurilor lui Till a fost publicată în 1515, în Strasbourg, personajul devenind proverbial. Till Eulenspiegel  a apărut proeminent în multe balade, romane, comedii și compoziții muzicale (Richard Strauss, Reznicek). În a lui Charles de Coster "la legende d'Ulenspiegel" (1867), eroul este un rebel împotriva opresiunii spaniole din Olanda.


În spectacole de teatru de păpuși și teatru popular, rolul corespunzând timpuriului Till, veselul farsor, a fost ulterior asumat de clovnul sau personajul "Kasperl", a cărui istețime și șiretenie prevalează împotriva unor oponenți puternici și provoacă hohote de râs audienței. 


În "commedia dell'arte", acesta este rolul lui Arlechino (Harlequin). 


Coarnele: Simbol și semnificație

Till Eulenspiegel: Simbol și semnificație Till Eulenspiegel: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on iulie 21, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.