12 august: Ziua Cartofilor Prăjiți Julienne

 Anual, Ziua Cartofilor Prăjiți Julienne ne îndeamnă să ne înfruptăm din acest deliciu. Astfel de cartofi sunt unii obișnuiți, dar sunt tăiați conform metodei culinare Julienne, adică astfel încât să ajungă aproape de dimensiunile unui băț de chibrit. Se remarcă prin faptul că sunt "stilați", crocanți și au un gust ușor diferit față de cartofii prăjiți de la multe restaurante.


Deși nimeni nu pare să știe originea tipului de tăiere Julienne, o carte din 1877, intitulată "Cartea de masă", a analizat sursele sale și a legat metoda de rețeta supei Julienne. Simplu spus, cartofii prăjiți Julienne sunt un gen de "cartofi franțuzești" care există de secole.                    


12 august: Ziua Cartofilor Prăjiți Julienne

"Cartofii prăjiți franțuzești" își au, de fapt, originea în Belgia, și au primit acest nume deoarece franceza era limba vorbită în acea regiune din vremea respectivă. Totuși, unii sunt de părere că aceștia originează din Franța anului 1879, când era oferiți de vânzătorii stradali. Conform altei legende, cartofii ar fi fost prăjiți pentru prima dată în Spania. Indiferent care este istoria acestei mâncari sărate, adevărul este că au devenit favoriți pentru oameni de pe tot cuprinsul globului! Nu numai că sunt ușor de pregătiți, ci sunt și sățiosi. Nu-i de mirare, așadar, că Charles Dickens nu s-a putut abține să nu-i menționeze în romanul său din 1859 "Povestea despre două orașe". 


11 august: Ziua Măștii de Față Cosmetice


În anii 1950, cartofii prăjiți costau numai 10 cenți la McDonald. Prin anii 1980 au devenit populari în țări precum China, Belgia, Israel, Slovacia și Olanda, odată cu introducerea de mașini automate de vânzare a lor. Prima mașină de acest tip a fost lansată în 1982 în Australia. Aceasta, purtând numele de "Mr. Rench Fry" era proiectată să gătească și să producă cartofi franțuzești în mai puțin de un minut!


12 august: Ziua Mondială a Elefantului


12 august: Ziua Cartofilor Prăjiți Julienne 12 august: Ziua Cartofilor Prăjiți Julienne Reviewed by Diana Popescu on august 11, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.