Culoarea violet: Simbol și semnificație

 Un amestec de albastru și roșu, culoarea violet a dat și numele florilor violete. Culoarea reprezintă, tradițional, sipiritualitatea, fiind corelată cu sângele sacrificiului. În utilizarea liturgică este asociată cu căința, răzbunarea divină, penitența, ispășirea și contemplarea. 


Cum spunem, violetul este făcut din părți egale ale culorilor primare roșu și albastru, combinând astfel simbolic înțelepciunea cu dragostea.                                


Culoarea violet: Simbol și semnificație

În vechi reprezentări ale Patimilor lui Hristos, acesta purta o mantie violetă. Totodată, violetul este culoarea folosită de biserica în postul Crăciunului, un timp de contemplare ce precede nașterea lui Hristos.


O culoare similară, cu un plus de roșu, este movul anticelor cape imperiale romane ori al straielor celor bogați din Roma antică. 


Vopseaua violetă provenea din secrețiile a două specii de melci de mare, fiind astfel foarte costisitoare. Acest lucru a determinat ca hainele purpurii, violete să fie un simbol al unui statut înalt. 


În antichitate și în în Evul Mediu, lichenul Roccella tinctoria a fost utilizat pentru a se crea o "imitație" a culorii violete. Acest lichen era recoltat îndeosebi de pe coasta insulelor Canare (insulele celor binecuvântați). 


Flacăra violetă - Semnificație și simbolism

Culoarea violet: Simbol și semnificație Culoarea violet: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on august 29, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.