Stejarul: Simbol și semnificație

 Stejarul este un copac de o mare importanță simbolică. Datorită lemnului său tare a fost frecvent un simbol al nemuririi și durabilității. Întrucât se credea că era lovit arareori de fulgere, în antichitate, stejarul a fost asociat cu zeul fulgerului și al cerurilor, Zeus ori Jupiter, care-și făcea cunoscută voința prin foșnetul frunzelor de stejar din dumbrava din Dodona. 


În Roma antică, o dumbravă de stejari de pe malul lacului Nemi, guvernată de un rege al pădurii, era consacrată lui Jupiter. Cununile din frunze de stejar simbolizau rangul înalt al conducătorilor.    


Stejarul: Simbol și semnificație

Druizii celți respectau stejarii (pe care creștea vâsc), la fel ca și popoarele germanice, care-l plantau adeseori în jurul pieților de adunări publice și îl vedeau ca sacru pentru Thor (Thunor), zeul tunetului. 


Japonezii străvechi aveau și ei un zeu-stejar (Kashima-nokami). Pentru grecii din antichitate stejarii erau locuiți de nimfe cunoscute ca "driade" (din grecescul "drys", adică "stejar"). 


Frunzele de stejar erau înzestrate cu puterea de a paraliza leii. De asemeni, existau superstițiile că cenușa rezultată din lemnul de stejar ars proteja grânele împotriva bolilor, și că o săgeata făcută din acest lemn ținea departe șerpii de grămezile de bălegar. 


Migdalul: Simbol, superstiții și legendă


Pentru poeții romantici germani, stejarul simboliza "puterea de necutremurat" ("loial, de necutremurat ca stejarii germani") și, din acest motiv, a apărut ca emblemă militară în Germania nazistă. În armata SUA, însemnul unei frunze de stejar aurii denotă rangul de maior; una argintie, rangul de locotenent-colonel. 


Druizii mâncau ghinde înainte de a face profeții; totodată, pentru ei, ghinda era un simbol masculin. 


Ghinda este și unul din însemnele din pachetul de cărți de joc tradițional german. 


Măslinul: Simbol și semnificație


Stejarul: Simbol și semnificație Stejarul: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on august 17, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.