Măslinul: Simbol și semnificație

 Măslinul are o mare importantă simbolică îndeosebi în regiunea mediteraneeană. În lemnul său erau sculptate imagini ale zeilor. Dumbrava sacră din Olympia consta din măslini, iar la turnee, câștigătorilor li se înmânau ramuri de măslin.


Ramura de măslin a fost asociată atât cu războiul, cât și cu pacea. A fost inițial un simbol roman al zeiței păcii (Pax); mesagerii cerând pace sau adăpost, azil, purtau adeseori ramuri de măslin. Oricum zeița Atena (Minerva, la romani) a fost nu numai zeița înțelepciunii, ci și a războiului, și astfel a măslinului, iar cununi făcute din crengile acestui arbore, asemeni celor din dafin, erau așezate pe capetele învingătorilor militari.                                                             


Măslinul: Simbol și semnificație

În Biblie, porumbelul pe care Noe l-a trimis de pe arcă după potop a revenit cu o ramură de măslin în ciocul său ca semn al reinstaurării păcii cu Dumnezeu.


Uleiul de măslin are înzestrările de a curăța, a sevi drept combustibil și hrană. Iacov a turnat ulei de măslin pe piatra de la Betel după viziunea sa din vis a unei scări înălțându-se la ceruri (Geneza 28:10-22).


Semnificația etimologică a numelui "Mesia" în limba ebraică este "cel uns". Uleiul de măslin era, de asemeni, utilizat pentru a trata răni, așa cum vedem în Parabola Bunului Samaritean (Luca: 30-37). 


În tradiția creștină, uleiul pur de măsline era amestecat cu balsam și mirodenii aromatice, pentru a se face "mirul", folosit la botez, confirmare și oblojirea celor bolnavi.


De altfel, din secolul al XVII-lea, ceremoniile de încoronare au inclus ungerea cu ulei.


"Deși pe munți sterpi stă măslinul / El ne dă, totuși, ulei, atât de prețios, valoros, important. / La fel, fie ca însuși cuvântul lui Dumnezeu să vină ușor la urechile tale / Ca în nici un caz să ne lipsească putere sau tărie pentru a ne liniști temerile noastre"; și "îngrijește bine măslinul și ține-l în vederea ta, / Iar emblema păcii va răsplăti truda fermierului. / Aidoma este pacea răsplată pentru bogat și sărac deopotrivă / Atunci când conducătorii își îngrijesc pământul și cultivă solul lor în așteptare" (W. H. Hohberg, "Lust und Arzneigarten des koniglichen Propheten Davids", 1675). 


Într-o legendă islamică, cei doi arbori interziși din paradisul terestru erau măslinul și smochinul. 


Palmierul: Simbol și semnificație


Măslinul: Simbol și semnificație Măslinul: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on august 13, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.