29 septembrie: Ziua Gâștei Fericite

 Ziua Gâștei Fericite este celebrată anual pe 29 septembrie. Dedicată inițial Sfântului Arhanghel Mihail, sărbătoarea a devenit, mai târziu, asociată cu gâștele, întrucât data coincidea cu ziua plății arendei (constând și din astfel de păsări) din Anglia medievală. În zilele noastre, celebrarea a ajuns să fie o scuză pentru unii de a se îndopa dintr-o friptură fragedă de gâscă. 


Egitenii au fost printre primii care au domesticit gâștele, cu circa 3.000 de ani în urmă. Ei au capturat mi de păsări de acestea în plase, le-au ținut în cotețe și le-au crescut pentru carnea și ouăle lor. Gâsca era o delicateță rezervată numai nobililor și negustorilor bogați.   

                         

29 septembrie: Ziua Gâștei Fericite

În secolul al IV-lea, în Franța, localnicii istoriseau povestea Sfântului Martin din Tours și a gâștelor sale. Sfântul nu voia să devină episcop și, în ziua numirii sale, s-a ascuns înăuntrul unui hambar. Găgăitul gâștelor din hambar a fost atât de zgomotos încât l-a dat de gol pe Martin. Acesta a ajuns episcop în anul 327 d.Hr. Gâsca a devenit tradițional pasărea mâncată de creștinii credincioși cu prilejul zilei sale din 11 noiembrie. 


Prima Zi a Gâștei fericite a avut loc în SUA, în Pennsylvania, în Juniata River Valley. Un olandez pe nume Andrew Pontius l-a angajat acolo pe Archibald Hunter și contractul lor a stabilit că Pontius va face plățile pentru angajatul său pe 29 septembrie. Hunter a apărut la ușa lui Pontius cu o singură gâscă în ziua plății. El i-a explicat angajatorului său că gâștele erau simboluri norocoase pentru anul următor. Astfel a început tradiția prinderii de gâște în America. 


În 1973, Ziua Internațională a Gâștei a fost sărbătorită oficial în comitatul Mifflin, iar, în 1976, comitatul Juniata a urmat acest exemplu. 


În secolul al XVII-lea, în Londra, gâsca a ajuns să fie o mâncare populară de Crăciun. În 1856, conform cărții "The Food of London" (Mâncarea Londrei), a lui George Dodd, se vindeau anual 888.000 de gâște în comparație cu 69.000 de curcani.


28 septembrie: Ziua Pune o Întrebare Stupidă


Lucruri interesante despre gâște


- Gâștele își apară cu văjnicie teritoriul, ceea ce le face bune animale de pază ale unei ferme.


- După lebede, gâștele sunt cele mai mari păsări de apă.


- Gâștele se împerechează pentru o viață și sunt foarte protectoare față de partenerii și puii lor.


- În Roma antică, gâștele au avertizat cetățenii față de invazia galilor. 


29 septembrie: Ziua lui Confucius

29 septembrie: Ziua Gâștei Fericite 29 septembrie: Ziua Gâștei Fericite Reviewed by Diana Popescu on septembrie 28, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.