Mandorla: Simbol și semnificație

 Mandorla (în limba italiană, "migdală"), cu o varietate a formei sale ca halo sau nimb (constând din două cercuri intersectate) inconjurand trupul lui Hristos (schimbat la față) sau al Fecioarei Maria după Buna Vestire, apare în multe picturi medievale. 


Migdala (în grecește, "amygdale") este un simbol străvechi al închiderii într-o coajă tare, aproape impenetrabilă,  a unui conținut prețios. În Cartea lui Ieremia din Biblie (1:11), un arbore de migdal este asociat cu vigilența, veghea, din cauza similarității dintre cuvântul ebraic "shaked" ("arbore de migdal") și "shakad" ("a ține de pază").       

                       

Mandorla: Simbol și semnificație

Mandorla, simultan luminoasă și cuprinzătoare, este o imagine misterioasă a concentrării luminii care strălucește dinlăuntru. Adevărata natură a lui Hristos se află sub suprafața ființei sale corporale. 


În Evul Mediu, migdala a fost interpretată și ca un simbol al embrionului din uter. Forma migdalei, ce sugerea o vulvă stilizată, poate să fi contribuit la această interpretare. 


Aura | Simbol și semnificație


Mandorla: Simbol și semnificație Mandorla: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on septembrie 18, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.