Münchhausen: Simbol și semnificație

 Baronul de Münchhausen, personajul simbolic al veselului lăudăreț, mincinos, despre aventuri incredibile a fost, în realitate, o persoană istorică. Carl Friederich Hieronymus, baron de Münchhausen (1720-1797), din linia nobiliară saxonă inferioară datând din 1183, a avut o viață incitantă, a luptat în două războaie împotriva turcilor, și a fost un pasionat vânător. 


Pe domeniul său, Bodenwerder (în regiunea Weser a Germaniei) și-a desfătat oaspeții cu relatări ale uluitoarelor sale peripeții, câștigându-și astfel porecla de "baron al mincinoșilor" și un loc special în tradiția populară.        

                             

Münchhausen: Simbol și semnificație

Mai multe din aceste povești ale lui au fost publicate (1781-1783), iar bibliotecarul R. E. Raspe, din Marea Britanie, a dat tiparului numeroase din acestea în limba engleză. 


G.A. Burger le-a tradus în germană (1786, 1788), adăugându-le povești ale lui Lucian, Rabelais, Swift, și alții. Cartea sa extraordinar de populară a furnizat materiale pentru adaptări literare, dramatizări, și chiar filme în secolele următoare. 


În psihiatrie, pacienții diagnosticați cu "sindromul Münchhausen" (cu numele tehnic de Pseudologia phantastica) își împodobesc poveștile despre viața lor cu detalii mincinoase,  exagerat de incredibile. 


Masca: Simbol și semnificație

Münchhausen: Simbol și semnificație Münchhausen: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on septembrie 05, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.