Dansul morții: Simbol și semnificație

 Dansul morții (în limba franceză, "danse macabre") este o exprimare simbolică a ideii că prin moarte devenim toți egali și dispar toate diferențierile sociale. 


Seria de imagini a dansului macabru (executate, de exemplu, de Holbein) se presupune că a derivat din obiceiuri ale bisericii spaniole. Aceste imagini arată, de obicei, oameni de toate vârstele și din toate clasele sociale făcuți să danseze febril de către schelete; cei aflați într-un rang social mai înalt refuză, de obicei, invitația la dans, în vreme ce cei săraci sunt resemnați cu soarta lor.          

                              

Dansul morții: Simbol și semnificație

Motivul dansului, care s-a dezvoltat în Evul Mediu târziu, a fost după aceea eclipsat de descrieri mai pașnice ale noțiunii că "media vita în motte sumus", adică "în mijlocul vieții suntem înconjurați de moarte".


Înfățișări ale dansului macabru au fost cele mai comune în timpuri marcate de epidemii masive (holeră, ciumă bubonică) care au măturat Europa. 


Imagini ale unor schelete dansând cu instrumente muzicale au fost create și în dinastia Chimu din nordul Perului. Acestea par să descrie regatul celor morți. 


Dansul morţii | Căieşte-te sau ia seama la deşertăciunea lumii

Dansul morții: Simbol și semnificație Dansul morții: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on octombrie 18, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.