2 noiembrie: Ziua Pomenirii Tuturor Credincioșilor Răposați

 În biserica catolică, există o tradiție veche de secole de a se marca Ziua Pomenirii Tuturor Credincioșilor Răposați anual, pe 2 noiembrie, prin participarea la liturghie, rugăciuni și ofrande, aprinderea de lumânări, pentru a se ajuta la ușurarea suferințelor celor care au murit fără să fie mântuiți și ale căror suflete se crede că sunt în Purgatoriu. 


Cu acest prilej, biserica catolică învață că sprijinirea sufletelor din Purgatoriu poate fi ajutată de acțiunile celor aflați încă pe pământ. Învățătură este bazată și pe practica rugăciunii pentru cei decedați menționată  în 2 Macabei 12: 42-46. În Occident sunt mai multe mărturii despre obiceiuri ale rugăciunilor pentru morți în inscripții din catacombe, rugăciuni constante pentru pacea sufletelor celor decedați, și în liturghii de dimineață, ce conțin, în mod obișnuit, comemorări ale celor morți.      


2 noiembrie: Ziua Pomenirii Tuturor Credincioșilor Răposați

Tertullian Cyprian și alți părinți occidentali timpurii au mărturisit despre practica purificării pentru cei morți. Baza teologică a sărbătorii este doctrina că sufletele care pleacă din trupuri nu sunt întru totul curățate de păcate veniale, relativ mici, sau nu sunt pe deplin ispășite pentru păcate trecute, sunt lipsite de viziunea beatificării, și că cei credincioși de pe pământ le pot ajută prin rugăciuni, fapte de milostenie și, în special, de jertfe, pomeni făcute în liturghie. 


1 noiembrie: Ziua Internațională de Apreciere a Îngrijitorului de Animale de Companie


Începând cu secolul al VI-lea, a devenit o tradiție obișnuită în mănăstirile benedectine să se rezerve o zi pentru onorarea celor decedați, în acea vreme stabilită în lunea de după Rusalii. În secolul al XI-lea , Sfântul Odilo din Cluny a standardizat această tradiție ca având loc în ziua de după Ziua Tuturor Sfinților, ca un timp de rugăciune pentru cei decedați nemântuiți, pentru toți membrii mănăstirii depinzând de abația Cluny.


Această sărbătoare s-a răspândit treptat la alte mănăstiri și, apoi, a devenit generală în toate bisericile occidentale. 


2 noiembrie: Ziua Internațională de Eliminare a Impunității pentru Agresiunile împotriva Jurnaliștilor

2 noiembrie: Ziua Pomenirii Tuturor Credincioșilor Răposați 2 noiembrie: Ziua Pomenirii Tuturor Credincioșilor Răposați Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 01, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.