Salcia: Simbol și semnificație

 Unele simboluri au semnificații similare în Europa și Asia. Salcia, pe de altă parte, are asocieri foarte diferite în cele două tradiții. În lumea mediteraneeană antică se credea, în general, că semințele acestui copac erau dispersate înainte de a se maturiza și că, de aceea, salcia nu se putea reproduce în mod normal.


Această credință a făcut-o o imagine a castității și un prim ingredient ideal pentru preparate de promovare a abstinenței erotice. 


Origen (185-254 d.Hr.) promitea "sărbătoarea recoltei eternității" tuturor celor care își prezervau "ramurile de salcie ale castității lor".               

                                                

Salcia: Simbol și semnificație

În alt sens, întrucât ramuri verzi puteau fi tăiate din fiecare salcie aparent la nesfârșit, copacul a fost asemuit cu Biblia, sursa inepuizabilă de înțelepciune. 


În Evul Mediu și după aceea, salcia a fost considerată unul dintre arborii în care putea fi amplasată saliva unui bolnav astfel încât acesta să se vindece.


Mâțișorii salciei sunt binecuvântați în Duminica de Florii și sunt puși în case pentru a apăra față de toate relele (în special, fulgere). 


Salcia numită plangatoare deoarece ramurile sale cad în jos cu o atât de mare "tristețe" a fost un simbol al morții, fiind de aceea plantată adeseori în cimitire. 


Există relatări contradictorii despre rolul salciei în cultul lui Asclepius, zeul grecesc al vindecării. În Atena, în decursul festivalului Thesmophoriae, era obiceiul de a se așeza ramuri de salcie în paturile femeilor, ramuri presupuse a apăra față de șerpi (dar, poate, de fapt, pentru a se atrage demonii sub formă de șerpi ai fertilității). Se spunea că preoții lui Asclepius căutau frecvent să vindece sterilitatea. În orice caz, un extract din scorta salciei era gândit a lecui reumatismul. 


În China antică, salcia a fost clar un simbol asociat cu primăvara. Curtezanele erau numite aici "flori și sălcii". Talia, mijlocul unei femei era numit "un arbore de salcie". Sprâncenele frumoase ale unei femei erau asemuite cu mișcarea frunzelor salciei; părul ei pubian era numit "umbrele adânci ale salciei". O tânără femeie era "o salcie gingașă, o floare proaspătă". Copacul avea, oricum, și alte asociații. Ramurile salciei erau crezute a proteja față de spiritele rele. De asemeni, erau un dar obișnuit pentru slujbașii civili care fuseseră transferați în provincii. 


Salcia – Legende, mituri, simboluri


Salcia: Simbol și semnificație Salcia: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 25, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.