Vrăjitoarele: Simbol și semnificație

 Portretizarea vrăjitoarelor din mituri, legende, basme, ca personaje simbolice, are puțin de a face cu realitatea prezentării lor din Europa și Salem. 


Nenumărați oameni din afara Occidentului au crezut în vrăjitoare și în puterile lor demonice ale unor anumite femei, pe care le-au caracterizat drept canibale, magiciene, ucigașe și distrugătoare ale virilității masculine. 


Astfel de vrăjitoare și personaje asociate cu ele sunt simboluri ale aspectului negativ al femeii, ale laturilor sale întunecate, temute de masculul nevrotic.                                    


Vrăjitoarele: Simbol și semnificație

În furia lui sa, acesta le atacă, se lupta cu ele, hotărât să le distrugă prin foc, dacă nu fuseseră deja ucise în testări de plutire / înnecări din apă (în cazul Europei Medievale).


Printre simbolurile caracteristice ale lumii înfricoșătoare a vrăjitoarelor sunt păsările nocturne, în care se transformau ele însele, broaștele râioase, șerpii și pisicile negre, frumusețea seducătoare a lor sau urâțenia lor respingătoare, goliciunea lor în ritualuri celebrate pe munți solitari sub conducerea diavolului descris frecvent în formă de țap. 


Această imagine a vrăjitoarei, familiară în tradiția populară europeană, este numai un exemplu particular al misonigiei aproape universale (în Japonia antică, de exemplu, demonii femini se transformau în vulpi, iar în cultura nativă din Siberia, în lupoaice). 


Persecuția europeană a "vrăjitoarelor" a susținut acest set de noțiuni într-o teorie pseudoștiințifică și a transpus-o în fapte ucigașe. În anii recenți, personajul vrăjitoarei a devenit un simbol al anumitor grupuri din mișcarea feministă, un semn de protest față de dominarea socială a patriarhatului. 


Oasele: Simbol și semnificație

Vrăjitoarele: Simbol și semnificație Vrăjitoarele: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 27, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.