1 decembrie: Ziua Mondială SIDA

 Recunoscută în 1988, Ziua Mondială SIDA pică an de an pe 1 decembrie, fiind dedicată măririi conștientizării despre pandemia SIDA,  răspândite prin infecția HIV, și comemorării celor care au murit din pricina bolii.


Un număr estimat de 40 de milioane de oameni din toată lumea au murit, din 1981, din cauza SIDA, și se apreciază că circa 37 de milioane trăiesc cu SIDA, ceea ce face pandemia poate una din cele mai importante pericole asupra sănătății globale din istoria scrisă. 


În pofida îmbunătățirii tratamentelor, epidemia SIDA ia viețile a aproximativ 2 milioane de oameni anual, din care peste 250.000 de copii.                                                              



Ziua Mondială SIDA a fost cea dintâi zi orientată spre sănătate marcate global. Ziua este oportună pentru oricine din lume de a se alătură altora în lupta contra bolii și rămânerii în solidaritate pentru sprijinirea celor ce suferă de HIV.


Ideea Zilei Mondiale a SIDA a fost concepută pentru a extrage cât mai mult din lacuna de media dintre alegerile prezidențiale din SUA din 1988 și Crăciunul din acel an. Jurnalistul James Bunn, care abia ocupase un post la Organizația Mondială a Sănătății, a crezut că după un an de campanii electorale, publicul ar putea fi atras către subiectul SIDA în transmisiuni în direct. Împreună cu colegul sau, Thomas Netter, Bunn a apreciat 1 decembrie ca data ideală pentru celebrare și a petrecut următoarele 16 luni planificând și punând la punct evenimentul inaugural. 


Tema primei Zile Mondiale SIDA a fost centrată pe copii și tineri, pentru a se crea o sporită conștientizare în aceste categorii de vârstă, și a impactului SIDA asupra vieților și familiilor lor. De asemeni, a evidențiat că SIDA nu se limitează numai la grupuri deobicei stigmatizate, precum consumatorii de droguri. 


Începând cu 1996, marcarea acestei zile a fost preluată de Programul Națiunilor Unite HIV/SIDA, într-o campanie anuală de educație și prevenție. Campania mondială SIDA a fost înregistrată ca o organizație non-profit în 2004, în Olanda.


30 noiembrie: Ziua de Conștientizare a Metamfetaminei


Lucruri interesante despre SIDA


- Virusul imunodeficienței umane originează din virusuri ale cimpanzeilor și maimuțelor. 


- HIV nu își arată simptomele vreme de ani. Este posibil să fie identificat într-un deceniu, cu o stare de sănătate aparent bună, dar transmiterea infecției în acest răstimp este totuși posibilă. 


- Centrul american pentru controlul și prevenirea bolilor apreciază că unul din cinci oameni din SUA nu știe că are virusul.


- Noi cazuri de HIV sunt prevalente în grupuri minoritare, din cauza unei varietăți de factori, incluzând lipsa de educație, sărăcia și defavorizarea. 


- La finele anului 2011, 3,3 milioane de copii din lume trăiau cu HIV. 


1 decembrie: Ziua Prizonierilor pentru Pace


1 decembrie: Ziua Mondială SIDA 1 decembrie: Ziua Mondială SIDA Reviewed by Diana Popescu on decembrie 01, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.