Roland: Simbol și semnificație

 Dincolo de eroul din folclor, legendă, Roland (din Cântecul lui Roland (în franceză La Chanson de Roland)) a fost, de fapt, un persoanj istoric, comandantul militar al graniței francilor a provinciei Hruolandus, corespunzând aproximativ Britaniei din zilele moderne. 


În anul 778, în cursul unei campanii lipsite de succes împotriva califului Abd er-Rahman, din valea Rovanceaux, din Pirinei, Roland a murit într-un atac basc pe când încerca să își sprijine ariergarda.   

 

Roland: Simbol și semnificație

În relatări populare, derivate din "Historia Caroli Magni est Rotholandi" a lui Turpin, această înfrângere a fost blamată ca un complot al trădătorului Ganelon. Astfel, Roland, asemeni lui Siegfried, ar fi fost victima unei trădări.


Rănit fatal, Roland ar fi făcut încercarea de a-și distruge sabia lovind de trei ori un bloc de marmură cu ea, ca apoi să cadă în mâinile inamicilor. Dar, piatra a fost despicată, iar sabia a rămas întreagă. Roland ar fi suflat din cornul său care a fost distrus după aceea, și ar fi murit în brațele unui servitor credincios. 


În multe orașe germane pot fi aflate statui ale lui Roland. Giganticul erou, purtând sabia sa și scutul său, este un simbol al dreptății, al autorității judiciare. 


Siegfried: Simbol și semnificație

Roland: Simbol și semnificație Roland: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on decembrie 19, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.