Siegfried: Simbol și semnificație

 Siegfried, un personaj legendar din lumea Cântecului Nibelungilor (Nibelungenlied), ajuns să fie stilizat ca idealul eroic al tânărului german blond, îndeosebi în romantismul german (la începuturile secolului al XIX-lea) și în Tetralogia Inelul Nibelungilor (în germană Der Ring des Nibelungen) a compozitorului Richard Wagner.


Referiri la Siegfried au fost aflate și în afara țărilor vorbitoare de limba germană. Sistemul de bunchere amplasat de-a lungul graniței Germaniei lui Hitler (numit în germană "zidul vestic") a fost cunoscut în Anglia și SUA "linia Siegfried".         

                               

Siegfried: Simbol și semnificație

Eroul vechii proze nordice "Edda" este ucigașul de dragon Sigurd, fiul lui Sigmund și al lui Hjordis. Atunci când a omorât dragonul, Sigurd i-a mâncat inima și a fost, astfel, în stare să înțeleagă limba păsărilor. 


Mai târziu, a întâlnit-o pe valkiria Brynhild, a căutat să o ceară în căsătorie pentru regele Gunnar, și s-a căsătorit cu sora acesteia, Gudrun. Încă tânăr, Sigurd a fost ucis în somn de fratele vitreg al lui Gunnar, Gutthorm.


Till Eulenspiegel: Simbol și semnificație


În varianta daneză, eroul, numit Sivard, o salvează pe mândra Bryniel de pe muntele de gheață în care fusese întemnițată. 


În versiunile timpurii care au circulat pe larg în germană scrisă, eroul este "intorsul acasă Siegfried", care se îmbăiază în sângele dragonului ucis de el pentru a-și face pielea impenetrabilă pentru atacatorii săi. Există vechi balade germane în care se spune că ar fi omorât atât uriași, cât și dragoni. 


Fascinația motivului lui Siegfried pare să fi fost extraordinară: un tânăr erou cu trăsături precum "cele ale însuși soarelui" este înșelat, trădat și își pierde viața, și, apoi, este răzbunat de intrigile văduvei sale (Kriemhild, în versiunea modernă), dar cu costul a altor nenumărate vieți pierdute. 


Cântecul Nibelungilor - O epopee germană despre dragoste, moarte și răzbunare (I)


Siegfried: Simbol și semnificație Siegfried: Simbol și semnificație Reviewed by Diana Popescu on iulie 27, 2023 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.