5 ianuarie: Sfinții Mucenici Teopempt și Teonas

Acești sfinți au fost martirizați în orașul Nicomidia în anul 303, în perioada de domnie a împăratului Dioclețian. Fiind episcop creștin, Teopempt (Theopompus) s-a opus împăratului și nu i-a venerat pe idoli, motiv pentru care a fost aruncat într-un cuptor. Totuși, sfântul a fost salvat printr-o minune iar, împăratul, mânios, l-a întemnițat. 


Dioclețian l-a chemat pe magul Teona (Theovna) și i-a cerut să-l înfrângă pe sfânt prin mijloacele vrăjitoriei. Cu toate astea, după ce l-a întâlnit pe Teopempt, Teonas a crezut în Iisus Hristos și, din această cauză, a fost îngropat într-o groapă adâncă fiind încă în viață, iar Teopempt a fost decapitat.   

                

5 ianuarie: Sfinții Mucenici Teopempt și Teonas

Alți patru sfinți soldați au trecut, de asemeni, prin chinurile muceniciei în Nicomidia în anul 303. Aceștia au fost ostașii care l-a păzit pe sfântul Teopempt. Fiind martori ai răbdării sale și a credinței lui de necutremurat în Histos, ei s-au convertit la adevărata credință și au devenit creștini. Auzind asta, împăratul le-a luat toate onorurile și averile, și i-a azvarlit în temniță. După schingiuri groaznice, și-au dat sufletele în mâinile Domnului. 


4 ianuarie: Sfânta Cuvioasă Apolinaria


5 ianuarie: Sfinții Mucenici Teopempt și Teonas 5 ianuarie: Sfinții Mucenici Teopempt și Teonas         Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 04, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.