6 ianuarie: Botezul Domnului | Dumnezeiasca Arătare - Boboteaza

 Anual, pe 6 ianuarie, biserica ortodoxă comemorează botezul Domnului Iisus (Boboteaza) în râul Iordan, făcut de către Sfântul Ioan Botezătorul, dar și Epifania sau Dumnezeiasca Arătare, dedicată sosirii magilor și nunții din Cana Galileei. 


Pentru bisericile care urmează calendarul tradițional iulian, această sărbătoare are loc pe data de 19 ianuarie din calendarul gregorian.                                                                     


6 ianuarie: Botezul Domnului | Dumnezeiasca Arătare - Boboteaza

De-a lungul timpului, în Europa, celebrarea botezului Domnului a ajuns să se desfășoare ca un eveniment distinct de Epifanie. Este marcat în biserica catolică, precum și în cea anglicană și cea luterană, în prima duminică ce urmează Epifaniei (6 ianuarie). Unele biserici îl sărbătoresc în duminica dinaintea postului Paștelui sau Quinquagesima. 


Cum spuneam, în ritul roman, botezul Domnului este o sărbătoare distinctă, deși a fost originar unul din cele trei evenimente din Evanghelii stând sub semnul Epifaniei. Mult timp după ce vizita magilor a fost pusă în umbră de evenimente comemorate cu prilejul Epifaniei, papa Pius al XII-lea a instituit în 1955 o comemorare liturgică separată de botezul Domnului. 


Calendarul tridentin nu a cuprins sărbătoarea botezului Domnului aproape patru secole. Apoi, a fost creată această celebrare, sub numele de "comemorarea botezului Domnului nostru", pe data de 13 ianuarie. In revizuirea sa a calendarului, papa Ioan al XIII-lea a menționat 13 ianuarie ca și "Comemorarea botezului Domnului nostru Iisus hristos" ca o sărbătoare având rangul de a doua clasă. 


La numai 14 ani după instituirea celebrării, papa Paul al VI-lea i-a fixat data în prima duminică după 6 ianuarie (cel mai devreme pe 7 ianuarie și cel mai târziu pe 13 ianuarie).


Papa Ioan Paul al II-lea a inițiat obiceiul ca în ziua sărbătorii papa să boteze copii în Capela Sixtină. 


5 ianuarie: Sfinții Mucenici Teopempt și Teonas


6 ianuarie: Botezul Domnului | Dumnezeiasca Arătare - Boboteaza 6 ianuarie: Botezul Domnului | Dumnezeiasca Arătare - Boboteaza Reviewed by Diana Popescu on ianuarie 06, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.