16 februarie: Sfântul Sfințit Mucenic Pamfil preotul

Sfântul Sfințit Mucenic Pamfil, învățat biblic și adept al controversatului teolog Origen, a fost originar din Beirut, Fenicia. A studiat în orașul său natal și apoi la vestita Școală Catehetică din Alexandria, unde a fost învățat de Pierius, un elev al lui Origen. 


Cateherisit la Cezareea, Sfântul Pamfil a devenit conducătorul acestei școli și, curând, a câștigat o reputație solidă datorită cunoștiințelor sale, studiului biblic, mărimii și strălucirii bibliotecii sale. Unul dintre elevii acestei școli a fost istoricul Eusebiu de Cezareea, care i-a purtat un adânc respect astfel încât a adoptat numele de Eusebiu de Pamfil.                                                        


16 februarie: Sfântul Sfințit Mucenic Pamfil preotul

Arestat în anul 308 pentru vina de a fi creștin de către Urban, guvernatorul Palestinei, Sfântul Pamfil a petrecut doi ani în închisoare înainte de a fi decapitat, ca parte a persecuției celor credincioși lui Hristos. Un număr de alți creștini au murit în asociere cu mucenicia sa, inclusiv un elev pe nume Porfirie și un capadocian, Seleucus, care a fost arestat pentru lăudarea stoicismului lui Porfirie în îndurarea torturii. 


Sfântul Pamfil a colaborat cu Eusebiu, poate ca tovarăș de prizonierat al său, la un moment dat, la o apologie a lui Origen. Cuprinzând originar cinci cărți, numai una din acestea a supraviețuit până azi, și chiar și aceasta este de o autenticitate îndoielnică, fiind poate o versiune în latină preluată de Rufinus din Acvileia. Eusebiu a adăugat o a șasea carte după mucenicia Sfântul Pamfil, a scris o biografie a iubitului său mentor, din care sunt încă disponibile fragmente, și a sa Istorie Ecleziastică. Biblioteca Sfântului Pamfil a fost păstrată în Alexandria, până când această a fost distrusă în secolul al VII-lea. 


15 februarie: Sfântul Apostol Onisim


16 februarie: Sfântul Sfințit Mucenic Pamfil preotul 16 februarie: Sfântul Sfințit Mucenic Pamfil preotul Reviewed by Diana Popescu on februarie 15, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.