18 mai: Sfinții Mucenici Petru, Dionisie și Paulin

 Sfinții Mucenici Petru, Dionisie, Paulin și Cristina au avut de suferit în vremea împăratului Decius (249-251). Petru a fost răstignit în orașul Lampasca. Adus la judecată în fața prefectului Optimines, și-a mărturisit cu bravură credința în Hristos. Opresorii au încercat să forțeze tânărul să-l renege pe Dumnezeu și să venereze zeița Venus. Mucenicul a refuzat să facă asta, declarând oricui îl auzea că un creștin nu se va închina idolului unei femei lascive. 


Sfântul Petru a fost supus unor torturi crude, dar le-a îndurat cu curaj, mulțumindu-i Domnului Iisus Hristos pentru că-i dădea ajutorul Său atotputernic.                                             


18 mai: Sfinții Mucenici Petru, Dionisie și Paulin

Dionisie, Nicomah și doi soldați, Andrei și Paulin, care fuseseră transferați din Mesopotamia, au fost și ei trimiși la judecată. Cu toții și-au mărturisit credința în Hristos și nu au fost de acord să ofere sacrificii idolilor, așa că au fost schingiuiți. Spre marea părere de rău a tuturor creștinilor, Nicomah nu a perseverat. El l-a negat pe Domnul Iisus Hristos și a intrat într-un templu păgân pentru a dărui sacrificii. A picat pe jos într-o nebunie teribilă și a murit cu spume la gură, sfâșiindu-și cu dinții pielea corpului.


În dimineața următoare, Sfinții Dionisie, Andrei și Paulin au fost aduși iarăși înaintea prefectului. Pentru recunoașterea credinței lor în Hristos au fost dați păgânilor pentru a fi uciși. Aceștia au legat Sfinții de picioare, i-au târât până la locul execuției și i-au lovit cu pietre până au murit. 


Sfânta Cristina a urmărit procesul lui Dionisie, Nicomah, Andrei și Paulin, și tot ce s-a întâmplat după aceea. Cristina, în vârstă de 16 ani, a strigat, "Nicomah, ești un om blestemat și pierdut! În loc de a îndura durerea o oră, te-ai făcut demn pentru chinul veșnic!" Prefectul a poruncit ca Sfânta fecioară să fie prinsă. Aflând că era creștină, o dat-o unor bărbați păcătoși pentru a o pângări. 


În casa unde aceștia au adus Sfânta fecioară a apărut un înger. Înspăimântați de înfățișarea sa, bărbații s-au rugat, cu lacrimi în ochi, de Sfânta fecioară să-i ierte și i-au cerut să se roage ca pedeapsa Domnlui să nu cadă asupra lor. Sfânta Cristina a fost decapitată din porunca prefectului. 


17 mai: Sfântul Apostol Andronic și soția sa, Iunia


18 mai: Sfinții Mucenici Petru, Dionisie și Paulin 18 mai: Sfinții Mucenici Petru, Dionisie și Paulin Reviewed by Diana Popescu on mai 17, 2024 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.