7 mai: Sfântul Mucenic Acachie
Cinstit pe 7 mai, Sfântul Mucenic Acachie a trăit în secolul al III-lea, s-a născut în Capadocia și a fost centurion în regimentul Martesian, aflat sub comanda ofițerului Firmus.
Când, la ordinele împăratului Maximus Galerius (305-311), a început persecuția împotriva creștinilor, Firmus și-a interogat soldații, unul câte unul, în privința credinței lor. Sfântul Acachie a mărturisit ferm și deschis că este creștin. Văzând atitudinea de neclintit a Sfântului, Firmus l-a trimis ofițerului său superior, pe nume Vivianus. Vivianus a poruncit ca Acachie să fie crunt torturat.
După aceea, a fost pus în lanțuri grele și închis în temniță. Apoi, mucenicul și alți prizonieri au fost duși prefectului din Bizanț. Soldații care-i însoțeau au mărșăluit rapid, fără a acorda vreo milă prizonierilor. Sfântul Acachie a devenit slăbit de-a lungul drumului din cauza rănilor și lanțurilor sale, a foamei și setei. Când, în cele din urmă, au făcut un popas peste noapte, Sfântul Acachie i-a mulțumit lui Dumnezeu pentru că-i permisese să sufere pentru Sfântul Său Nume. În timp ce se ruga, a auzit o voce din ceruri, "Curaj, Acachie, și fii puternic!" Acest glas a fost auzit și de ceilalți prizonieri, care au crezut în Hristos și i-au cerut Sfântului să-i instruiască în credința creștină.
La Bizanț, în închisoare, ceilalți deținuți au văzut noaptea cum tineri strălucitori i-au apărut Sfântului Acachie și l-au îngrijit, spălându-i rănile și aducându-i hrană. După șapte zile, Vivianus l-a chemat iarăși pe Sfânt înaintea lui și a fost șocat de înfățișarea sa proaspătă. Presupunând că gardianul închisorii fuse mituit pentru a-i da atât odihnă, cât și mâncare, l-a interogat pe gardian. Fiindcă nu a crezut în vorbele sale, a pus să fie bătut până la moarte. Apoi, însuși Sfântul Acachie i-a zis lui Vivianus, "Puterea și vigoarea mea îmi sunt date de Domnul Iisus Hristos, care mi-a vindecat rănile". Vivianus a poruncit ca mucenicul să fie bătut peste față și să i se zdrobească dinții din cauza a ceea ce spusese.
Hotărât să intensifice și să prelungească tortura Sfântului, Vivianus l-a trimis prefectului Flaccinus, împreună cu o scrisoare. Când a citit epistola, Flaccinus a fost supărat că Vivianus torturase un centurion atât de mult timp și atât de crud, așa că a dat ordin ca mucenicul să fie decapitat fără întârziere.
La locul execuției, Sfântul Acachie și-a înălțat ochii spre ceruri, dând mulțumiri lui Dumnezeu că îi ingaduise să moară de dragul Său. După aceea, și-a aplecat capul sub sabie. Asta s-a petrecut în anul 303.
În timpul împăratului Constantin cel Mare, moaștele Sfântului Acachie s-au odihnit la Constantinopol, într-o biserică clădită în onoarea sa și, mai târziu, au fost mutate în Calabria, în orașul Scillatio. Sfântul Acachie îi ajută în special pe cei care se luptă împotriva ispitelor trupești, așa cum a atestat Sfântul Epifanie, ucenic al Sfântului Andrei cel nebun pentru Hristos.
7 mai: Arătarea Semnului Sfintei Cruci la Ierusalim

Niciun comentariu: