Biografia lui Antonio Vivaldi | Viața și opera
Antonio Vivaldi a fost un compozitor italian din secolul al XVII-lea și al XVIII-lea, care a devenit una din cele mai renumite personalități din muzică clasică europeană.
Antonio Vivaldi a fost hirotonisit ca preot deși, în loc de asta, a ales să urmeze pasiunea sa pentru muzică. Un compozitor prolific, a compus sute de lucrări, ajungând să fie renumit pentru concertele sale în stil baroc, devenind un foarte influent inovator în formă și stil. De asemeni, este cunoscut pentru operele sale "Anotimpurile", "Argippo" și "Bajazed".
Viața timpurie a lui Vivaldi
Antonio Lucio Vivaldi s-a născut pe 4 martie 1678, la Veneția, Italia. Tatăl său, Giovanni Battista Vivaldi, a fost un violonist profesionist, care și-a instruit fiul în același domeniu. Prin intermediul tatălui său, Antonio Vivaldi a întâlnit și a învățat de la cei mai buni muzicieni și compozitori din acea vreme. În timp ce practica sa la vioară s-a perfecționat, o scădere cronică a capacității sale respiratorii l-a împiedicat să se ocupe de instrumente de suflat.
Vivaldi a căutat o educație religioasă, precum și o instruire muzicală. La 15 ani, a început să studieze pentru a deveni preot, și a fost hirotonisit în 1705. Din cauza părului său roșcat, a fost cunoscut local ca "il Prete Rosso", adică "preotul roșu". Cariera lui Vivaldi în cler a fost de scurtă durată. Probleme de sănătate l-au împiedicat să oficieze liturghiile și a abandonat preoția la puțin timp după hirotonisire.
Cariera muzicală a lui Vivaldi
La vârsta de 25 de ani, Vivaldi a fost numit maestru de vioară la Ospedal della Pieta (Spitalul devotat al miluinței), din Veneția. A compus mai multe lucrări majore ale sale în această funcție, vreme de trei decenii. Acest "ospedale" era o instituție în care erau educați orfanii, băieții în meserii, și fetele în muzică. Cei mai talentați muzicieni se alăturau unei orchestre care cânta compozițiile lui Vivaldi, inclusiv muzică corală religioasă. Sub conducerea lui Vivaldi, orchestra a câștigat atenție internațională. În 1716, a fost promovat director muzical.
În plus față de muzica sa corală și concertele sale, Vivaldi a început să scrie regulat partituri de operă prin 1715. Circa 50 dintre aceste partituri au rămas până în zille noastre. Cele de mai succes opere ale sale, "La constanza triofante" și "Farnace" au fost performate în multiple reluări în decursul vieții sale.
Pe lângă sujba sa obișnuită, Vivaldi a acceptat un număr de funcții pe termen scurt finanțate de patroni din Mantua și Roma. În timp ce a fost la Mantua, din circa 1717 până în 1721, a scris capodopera sa în patru părți "Cele patru anotimpuri", în care a împerecheat piesele cu patru sonete, compuse de el însuși.
Fanii și patronii lui Vivaldi au inclus membri ai unor familii regale europene. Una din cantatele sale, "Gloria e Imeneo", a fost compusă special pentru nunta regelui Ludovic al XV-lea. A fost, de asemeni, favoritul împăratului Carol al VI-lea, care l-a onorat public, numindu-l cavaler.
Viața târzie și moartea lui Vivaldi
Renumele lui Vivaldi ca muzician și compozitor în viața sa timpurie nu i-a adus un succes financiar de durată. Eclipsat de compozitori mai târzii, cu stiluri moderne, Vivaldi a plecat din Veneția la Viena, Austria, sperând posibil să găsească o slujbă la curtea imperială de acolo. A fost dezamăgit când nu a mai avut nici un sponsor important după moartea lui Carol al VI-lea, și a murit, la Viena, pe 28 iulie 1741. A fost îngropat într-un mormânt simplu, după un serviciu funerar lipsit de muzică.
Muzicieni și învățați au revitalizat muzica lui Vivaldi. La începutul secolului XX au fosr recuperate din obscuritate multe lucrări necunoscute ale compozitorului. Alfredo Casella, compozitor și pianist, a organizat "Săptămâna Vivaldi" în 1939. Muzica lui Vivaldi a fost performată pe larg începând cu cel de-al doilea război mondial. Compoziția sa, "Gloria", reintrodusă publicului la "Săptămâna Vivaldi" a lui Casella, este îndeosebi faimoasă și este interpretată regulat la celebrările de Crăciun din toată lumea.
Opera lui Vivaldi, incluzând aproape 500 de concerte, a influențat compozitori ulteriori, inclusiv pe Johann Sebastian Bach.
Povestea cântecului "Für Elise" al lui Beethoven

Niciun comentariu: