8 iulie: Sfinții Mucenici Epictet preotul și Astion monahul

 Cinstiți pe 8 iulie, Sfinții Mucenici Epictet preotul și Astion monahul au trăit în Bitinia, pe coasta de sud-vest a Mării Negre, în timpul domniei împăratului Dioclețian (284-305). De tânăr, Sfântul Epictet și-a dedicat viața lui Dumnezeu, și a studiat intens pentru a achiziționa cunoaștere din Evanghelie. A intrat într-o mănăstire și, apoi, a fost găsit vrednic să fie hirotonisit în sfânta preoție. 


Proclamând Evanghelia lui Hristos, Sfântul Epictet a convertit mulți oameni la creștinism. Dumnezeu i-a dat darul de a face minuni și a vindecat numeroase persoane tulburate de spirite necurate sau afectate de alte maladii.    

                                                              

8 iulie: Sfinții Mucenici Epictet preotul și Astion monahul

Într-o zi, de-a lungul unei plimbări, ilustrul tânăr Astion l-a întâlnit pe Sfântul Epictet. În decursul unei conversații, Sfântul l-a iluminat pe Astion, sădind sămânța Cuvântului lui Dumnezeu în sufletul acestuia. El i-a vorbit despre unicul adevăratul Dumnezeu, despre marea valoare a sufletului omenesc nemuritor și despre părăsirea plecerilor lumești. 


Astion a ajuns să creadă în Hristos și a fost botezat. Curând după aceea, a devenit călugăr. Întrucât creștinii erau persecutați în Bitinia, Astion i-a sugerat Sfântului Epictet să călătorească împreună spre un tărâm îndepărtat, unde își puteau dedica întru totul viețile lui Dumnezeu. Îmbarcându-se pe o corabie, Sfinții Epictet și Astion au călătorit în Sciția și s-au stabilit printre păgânii din apropierea avanpostului roman din Halmyris, în provincia Histria, la sud de gurile Dunării. Orașul era locul unui fort militar și o bază pentru flota romană care patrula pe Dunăre și Marea Neagră. 


Când au ajuns la Halmyris, în anul 273, Sfântul Epictet avea 47 de ani, iar Sfântul Astion numai 18 ani. De-a lungul următorilor 17 ani, Sfinții și-au dus traiul în rugăciune și postire, și au făcut numeroase minuni. 


Vieților mulțumitoare pentru Dumnezeu ale călugărilor nu au putut rămâne acunse de alții prea multă vreme. Oameni afectați de diverse boli sau atacați de spirite rele au venit la Sfinți în căutarea însănătoșirii. Chiar și păgâni le-au cerut Sfinților asceți ajutor și, după ce au fost vindecați, au îmbrățișat creștinismul. 


Sfântul Epictet a lecuit odată un băiat de 15 ani surd și mut prin rugăciuni și suflând asupra lui de trei ori. Peste 1.000 de oameni au devenit creștini după ce au fost martori ai acestei minuni. Sfântul Astion a vindecat odată un om ale cărui picioare fuseseră strivite când căzuse de pe o clădire. 


Latronianus, comandantul militar al regiunii, a sosit la Halmyris în anul 290, într-o vizită oficială de inspecție. Preoții păgâni i s-au plâns imediat de Sfinții Epictet și Astion. I-au denunțat pe cei doi oameni din Bitinia, acuzându-i de convertirea locuitorilor la creștinism prin vrăjitorie și convingându-i să nu aducă jertfe zeilor păgâni. 


Sfinții au fost arestați  și interogați de Latronianus, care a încercat să afle numele lor și de unde veniseră. Singurul lor răspuns a fost, "Suntem creștini!" Latronianus i-a torturat în scopul de a-i face să-și abandoneze credința creștină. 


După 30 de zile în închisoare fără hrană și apă, Sfinții mucenici Epictet și Astion au fost aduși iarăși în fața lui Latronianus. Au rămas de neclintit și gata să îndure și mai multe suferințe pentru Hristos. Comandantul a declarat că cei doi erau trădători și a ordonat ca aceștia să fie schingiuiți și decapitați. 


7 iulie: Sfântul Mucenic Evanghel


Sfinții Epictet și Astion au primit cununile muceniciei pe 8 iulie 290. La început, au fost îngropați într-un loc necunoscut. Apoi, sfintele lor moaște au fost  mutate, în secolul al IV-lea, în bazilica construită de Sfântul Constantin cel Mare (21 mai) la Halmyris. Arheologii au descoperit sfintele moaște ale lui Epictet și Astion în anul 2001. Oasele lor erau împrăștiate în două camere ale criptei funerare, indicând că mormântul fusese vandalizat, poate în secolul al VI-lea. Moaștele Sfinților Epictet și Astion au fost reînmormantate în 2001 de către arhiepiscopul Teodosie al Tomisului. 


8 iulie: Sfântul Mare Mucenic Procopie și mama sa, Sfânta Muceniță Teodosia


8 iulie: Sfinții Mucenici Epictet preotul și Astion monahul 8 iulie: Sfinții Mucenici Epictet preotul și Astion monahul Reviewed by Diana Popescu on iulie 07, 2025 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.