DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera E

E

-ECZEMA-Afectiune alergica cronica sau acuta a pielii , manifestata prin cruste sau inflamatii ale pielii.Exista trei tipuri de eczema : eczema alergica de contact (in urma contactului cu un agent alergic) , eczema constitutionala sau atopica ( datorata unei predispozitii alergice ereditare) si eczema prin sensibilizare interna (provocata de un focar infectios).
-EDC –Abreviere pentru “eau de cologne”=apa de colonie.
-EDP-Abreviere pentru “eau de parfum”= apa de parfum.
-EDT – Abreviere pentru apa de toaleta.
-EDTA – Substanta chimica sintetica utilizata ca antioxidant si agent complex in fabricarea sampoanelor (creaza legaturi cu metale feroase , ceea ce determina o eficientizare a surfactantilor).
-EFILIDE – (Pistrui) Pete rotunde de diferite marimi situate la nivelul pielii , a caror culoare variaza de la galben deschis la brun inchis , care apar in general pe zonele expuse la soare , in special pe fata , dar si pe gat, brate , umeri ,spate .
-EFLUVIU TELOGEN - Cadere difuza (brusca) a parului , caracteristica mai ales femeilor, datorata unei intreruperi in ciclul natural de crestere a parului. Telogenul reprezinta perioada de oprire a procesului de crestere a parului.
-EMOLIENTI- Impiedica pierderea apei si au un efect de catifelare si calmare a pielii.Emolientii pot fi naturali , precum uleiul de migdale , sau sintetici , sub forma de uleiuri minerale.
-EMULSIE- Combinatie stabila de uleiuri si apa , ameliorata prin prezenta surfactanilor.
-EMULSIE PENTRU BRONZAT-Produs cosmetic de bronzare artificiala.
-EMULSIE PENTRU CURATAT FATA – Produs cosmetic de curatare a fetei de stratul superficial de celule moarte.
-ENZIME DIGESTIVE - Enzimele fructelor si legumelor crude care contribuie la prevenirea deficientelor de vitamine si minerale , fara de care pielea isi pierde aspectul sanatos si delicat.
- EPIDERMA – Strat exterior subtire al pielii , alcatuit din 6-7 straturi celulare suprapuse.
-EPILARE – Indepartare a parului de pe pielea corpului.
-EPILATOR-Produs cosmetic de indepartare a parului de pe pielea corpului.
- ERITEM LUPUS – Boala manifestata prin inflamatie si leziuni ale pielii pe urechi , fata , scalp , si alte regiuni ale corpului.
- ERITEM MULTIFORM – Eruptie limitata , inflamatorie acuta.Este o reactie alergica care debuteaza cu inrosirea talpilor , palmelor , si mainilor.In cazul unor forme severe , se poate raspandi pe fata , gura si corp.
- ERITEM NODOS – Iritatie acuta a hipodermului , inflamatie a tesutului gras subcutanat.Apare sub forma unorcontuzii pe gambe , persoanele suferinde de aceasta boala avand senzatia ca au contractat o gripa.
-ERIZIPEL – (Branca) Dermatita acuta provocata de streptococul hemolitic , in cazul unei placi cutanate tratate necorespunzator , sau pe fondul unei angine acute , caracterizata prin dezvoltarea pe pielea fetei si a membrelor a unor pete ovale sau rotunde , cu suprafata catifelata , de un rosu aprins.
- ESTETICIAN – Specialist in cosmetica , care aplica tratamente de infrumutesare legate de piele , par si unghii.
- ESTRADIOL – Hormon steroid estrogen secretat de ovare , care inregistreaza o crestere in perioada ovulatiei.
-ESTRIOL – Hormon steroid estrogen cu rol metabolic secretat de ovare .Estriolul sintetic este utilizat in tratamentul menopauzei.
-ESTROGEN –Hormon sexual feminin , responsabil de dezvoltarea unor caractere feminine precum sanii. Estrogeni care sunt produsi in mod natural in corpul femeii sunt : estriolul , estradiol , estrona.
-ESTRONA – Hormon steroid estrogen cu rol metabolic , secretat in special de catre ovare.
-ETANOL - Utilizat pe scara larga in cosmetica ca agent antibacterian , solvent , este eficient ca si conservant in proportie de 15-20% .Este utilizat in tratamentul acneei si ca agent de clatire a parului uleios .Datorita calitatii sale de absorbant al apei , etanolul este folosit pentru lotiuni cu uscare rapida a pielii .Poate provoca reactii alergice la unele persoane.
-EXERCITIU CARDIOVASCULAR – Imbunatateste capacitatea inimii si a vaselor de sange de a transporta oxigen catre muschi .Pe langa ameliorarea starii fizice , exercitiul cardiovascular mareste increderea in sine si autorespectul celor care il practica.
- EXFOLIANT- Produs cosmetic de eliminare a celulelor moarte de pe stratul superficial al pielii.
-EXFOLIERE- Proces prin care stratul superior de celule moarte este indepartat de pe pielea corpului sau a fetei.Pentru exfoliere se folosesc metode chimice (cu acid salicic , hidroxid alfa) sau abrazive (cu lut , zahar , creme si lotiuni din extracte de plante).
-EXPRESIE - Cosmetica fetei si a corpului sunt metode de expresie a personalitatii feminine.
-EXTRACT DE ARNICA – Extract vegetal din flori uscate de arnica , cu proprietati de revitalizare si mentinere ferma a pielii.
- EXTRACT BALSAMATIC DE MENTA - Extract parfumat cu proprietati de destindere/calmare a pielii.
-EXTRACT DE ANANAS- Calitatile antiinflamatorii si antiiritante ale ananasului , combinate cu capacitatea sa de catifelare a pielii , il recomanda ca un igredient de baza in cremele si lotiunile pentru fata.
-EXTRACT DE CIMBRU – Produs din frunzele uscate si din florile de cimbru , are un efect antiseptic , dezinfectant si purificator al pielii.
-EXTRACT DE EUCALIPT – Ulei antiseptic cu efect stimulator al tenului.Ajuta la formarea celulelor sanatoase ale pielii.
- EXTRACT DE FLORI DE GALBENELE – Sursa a unui emolient exceptional pentru destinderea / calmarea a pielii.
-EXTRACT DE FLORI DE TEI – Florile de tei contin uleiuri esentiale care amelioreaza stralucirea si catifelarea tenului.
- EXTRACT DE FLORI DE TRIFOI – Agent de calmare si reconditionare a pielii.
-EXTRACT DE FRUNZE DE SUNATOARE (Hypericum perforatum) – Produs cosmetic cu calitati de purificare si relaxare a pielii.
-EXTRACT DE IEDERA-Utilizat pentru proprietatile sale antiseptice.
- EXTRACT DE IENUPAR – Extract obtinut din pulpa fructului de ienupar , folosit ca agent de intretinere si tonifiere a pielii si ingredient de improspatare a parului .
-EXTRACT DE PEPENE- Produs cosmetic cu proprietati de curatare , de inmuiere si catifelare a pielii.
-EXTRACT DE TRESTIE DE ZAHAR – Produs cosmetic de indepartare a celulelor moarte si uscate , de insanatosire generala a tenului.
- EXTRACT SOLVENT – Tip de fabricare a uleiurilor esentiale , care prezinta avantajul de a pastra aromele delicate ale unor plante precum iasomia sau florile tei.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Blogul Dianei :

DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera B

DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera C 

DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera D
DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera E DICTIONAR DE COSMETICA ONLINE - Litera E Reviewed by Diana Popescu on noiembrie 01, 2008 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.