Rodia in legende , superstitii si simboluri

Cu gustul ei intens aromat si multitudinea de seminte rubinii asemanatoare unor bijuterii , rodia este inconjurata de o aura de mister si simbolism. Acest fruct , cultivat mai ales in Orientul Mijlociu si in tarile mediteraniene , este numit in limba engleza "pomegranate" , un cuvant derivat din latinescul "granatis" , avand semnificatia de " seminte de cereale".In mod semnificativ , vechii greci foloseau termenul "granatis" ca nume al granatului, o piatra simbolizand dragostea si fidelitatea.

Rodia intruchipeaza fertilitatea si belsugul si este un simbol consacrat al primaverii. Acest din urma atribut provine din mitul clasic al lui Persephone , fiica lui Demeter , zeita granelor si a recoltei. Potrivit legendei , Hades , fratele lui Demeter, s-a indragostit de Persephone , nazuind ca aceasta sa ii fie sotie in regatul sau subpamantean.Hades i-a cerut fratelui sau , Zeus, sa il ajute sa o rapeasca pe fata lui Demeter , asa ca cei doi au planuit sa o prinda in capcana intr-una din zilele in care zburda alaturi de prietenele ei.In acest fel , in vreme ce era in valea lui Enna , un loc unde "primavara domneste etern" , Persephone a intalnit in drumul ei o "floare cosmica" .De indata ce a cules floarea , pamantul s-a deschis sub ea, iar Hades a insfacat-o si a dus-o in lumea sa subterana. Ingrijorata de soarta fiicei sale, Demeter a jelit-o indelung , timp in care vegetatia de pe pamant a incetat sa mai creasca. In cele din urma, ea l-a rugat pe Zeus sa ii inapoieze fiica. Zeul zeilor i-a poruncit lui Hades sa o aduca pe Persephone pe pamant, argumentand ca aceasta nu pusese nimic in gura de cand ajunsese in infern. Hades a convins-o insa pe fata , printr-un viclesug , sa manance sase semninte de rodie si, din aceasta cauza, ea a fost condamnata sa ramana cate sase luni , in fiecare an , in taramul subpamantean. Conform mitului, in aceasta jumatate de an cand Persephone este regina zonelor infernale alaturi de Hades , mama ei cade parada nefericirii si nu mai lasa nici o planta sa traiasca pe pamant , in acest fel fiind explicata aparitia si adastarea iernii. Revenirea anuala a fetei la mama sa , Demetra , provoaca renasterea naturii , ajungandu-se in acest fel ca Persephone si rodia sa fie relationate cu sosirea primaverii.

Rodia este asociata , de asemeni, cu crucificarea lui Cristos si Pastele , fiind in acest fel , un simbol al invierii , al renasterii naturii si al nemuririi. Dupa moartea sa , se spune ca Iisus , la fel ca si Persephone, a coborat in iad pentru a infrange Raul si a castiga astfel viata dupa moarte pentru toti muritorii. Sucul rosu al rodiei simbolizeaza sangele lui Cristos , suferinta lui pe cruce si sacrificul facut de el pentru umanitate. In mod corespunzator, semintele rodiei reprezinta biserica si nenumaratele ei congragatii.Totodata , rodia este asociata cu Fecioara Maria , pretioasele seminte ale fructului fiind un simbol al Fiul ei , darul oferit oamenirii de catre Maica Domnului. In pictura renascentista , Madona si Copilul sunt reprezentati adesea purtand un fruct de rodie semnificand Biserica Universala.
Rodia are un rol important si in Vechiul Testament , ea fiind unul din singurele trei fructe permise in sanctuarul Templului Sfant. Motivul acestei alegeri consta in faptul ca rodia nu era niciodata devorata de insecte , ea devenind astfel un simbol al incoruptibilitatii. In traditia evreiasca rodia era un simbol al prosperitatii. In Biblie, se consemneaza ca Moise a promis poporului evreu ca va gasi fructele de rodie in "tara fagaduita" . In fiecare an , cu ocazia Roch Haschana , noul an evreiesc , se taia o rodie si i se numarau samburii pentru a descoperi cate fapte bune a adus cu el vechiul an.
Potrivit unor interpretari ale Bibliei , "fructul oprit" cules de Eva in gradina Edenului nu a ar fi fost un mar, ci un fruct rosu de rodie.

Simbolismul rodiei inglobeaza abundenta , fertilitatea , dorinta si uniunea in dragoste.Considerata in multe culturi drept un insemn al casatoriei si iubirii , rodia, cu pielita ei lucioasa si suculenta ei dulce este un fruct al fericirii , sugerand pasiunea si deliciul erotic.Ea este , de asemenea , un puternic simbol feminin, asociat adeseori cu sexualitatea feminina.
Alaturi de mere , rodiile erau considerate in Orientul apropiat din antichitate drept simboluri afrodisiace. Despicatura pielitei unei rodii coapte , oferind vederii o ispititoare carne rosie era comparata cu ispititoare gura a iubitei.
De altfel, in "Cantarea cantarilor" rodia este adesea pretextul unor asemenea descrieri:
"Esti o gradina inchisa, soro, mireaso, un izvor închis, o fantana pecetluita./Odraslele tale sunt o gradina de rodii, cu cele mai alese roade, mălini negri şi nard" (Cantarea Cantarilor 4.12 , 4.13) ;
"Te-as lua si te-as aduce acasa la casa mamei mele; ea m-ar invata sa-ti dau sa bei vin mirositor, must din rodiile mele" (Cantarea cantarilor 8.2)

Culmea simbolismului al rodiei este adusa de o interpretare masonica , care porneste de la premisa ca templul lui Solomon ar fi fost de fapt un simbol al corpului uman feminin : " Uterul si vaginul sunt reprezentate de portalul templului, stalpii portalului reprezinta tuburile falopiene , reteaua acestora , cu largul ligament si vasele lor sanguine ... si rodia reprezinta ovarul , iar semintele ei nenumarate semnifica ovulele." (Rollin C. Blackmer - Loja si breasla : O explicatie practica a lucrarilor masoneriei ).



Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Capsunile in legende, superstitii si simboluri

Fructele in Feng Shui - Simboluri si semnificatii

Marul in vraji si farmece de dragoste
Rodia in legende , superstitii si simboluri Rodia in legende , superstitii si simboluri Reviewed by Diana Popescu on martie 22, 2011 Rating: 5

3 comentarii:

  1. nu cred in superstitii si alte cele. nu-mi este frica de nimic. ce o fi o fi. ca este marti si este 13 si celelalte superstitii. nu le iau in seama

    RăspundețiȘtergere
  2. @Daniela: eu niciodata nu am crezut in superstitii, si nici nu o sa cred :))

    On topic: cu toate astea, rodiile sunt super de bune!

    RăspundețiȘtergere
  3. Si mie imi place acest fruct, dar nu cunoasteam semnificatiile si superstitiile legate de el.

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.