Cum doare despartirea in dragoste ?

Cum renuntam la o relatie de cuplu ? Cat de usor acceptam ca am ajuns sa fim din nou singuri ? Exista vreo vindecare pentru dragostea neimpartasita ?

Vreme de secole , poetii si trubadurii au incercat mereu sa descrie si sa inteleaga ce se intampla in sufletul nostru atunci cand suntem raniti in dragoste.Oamenii de stiinta de astazi au ajuns sa demonstreze ca durerea provocata de suferintele iubirii este ceva mai mult decat un simplu raspuns emotional.
Helen Fischer , o cercetatoare dedicata studiului "chimiei" dragostei vreme de peste 30 de ani , a aratat recent ca respingerea de catre un partener si lipsirea brusca a afectiunii acestuia determina schimbari dramatice in creier. Studiile acesteia au relevat ca , atunci cand suntem parasiti , durerea emotionala este insotita de una fizica. Asadar , expresia "inima ranita " nu este doar o figura de stil. Dupa o despartire, oamenii sunt predispusi unor atacuri de inima cauzate de starea lor depresiva.

Ce se intampla atunci cand cineva este respins in dragoste ?

Dupa scanarea creierelor unor oameni respinsi in iubire , s-a descoperit ca trupurile lor secreta dopamina si cortisol in exces , a explicat Fisher , cercetatoare la Universitatea din New Jersey.Dupa o despartire , atat femeile cat si barbatii traiesc inca o dragoste intensa pentru fostii lor parteneri si nu pot accepta ca trebuie sa isi duca viata separati de acestia.De aceea , dupa o separare , ei recurg la diferite cai de a relua legatura cu persoana iubita.Adeseori, se apeleaza la strategii cu totul umilitoare sau care degenereaza in hartuire , de la trimiterea de nenumarate scrisori si mesaje , pana la urmarirea fiecarui pas al fostului partener.

Initial , cei mai multi dintre cei parasiti trec prin schimbari ale modului de viata care le pot afecta sanatatea : fumatul in exces , refuzul de a se hrani sau , din contra , refugiul intr-un exces de mancare.

Femeile reactioneaza , se pare , intr-un mod diferit fata de barbati , desi ambele sexe sunt nevoite sa se confrunte cu acelasi fel de depresie. Acceptarea faptului ca suntem respinsi nu are loc in mod instantaneu , ci dupa o perioada de terapie sau autoterapie.

Femeile se desprind mai usor de o relatie trecuta fata de barbati, care sunt mult mai mandri , posesivi si agresivi prin insasi natura lor. Depresia este insa o reactie individuala , care afecteaza in mod diferit fiecare persoana. Ca autoterapie a unei despartiri in dragoste, femeile trec peste criza emotionala prin schimbari ale imaginii (look-ului) lor , dar si cu ajutorul prietenilor / prietenelor lor. Femeile ajung sa arate mai bine dupa ce au fost abandonate si , constient sau nu , ele se pregatesc pentru o noua relatie.
Prin contrast , barbatii au nevoie de efort fizic pentru indepartarea frustrarilor , asa ca se dedau sporturilor sau se arunca cu capul inainte in munca.

Intre dragoste si ura nu este decat un pas.Nu este o metafora poetica , ci o concluzie a oamenilor de stiinta care au studiat procesele aferente complexului de emotii aparute dupa o despartire. Dragostea si ura sunt sentimente conectate adanc in mintea noastra.Scanarea creierelor unor oameni cuprinsi de o apriga ura au revelat o activitate intensa in acele zone ale creierului care sunt responsabile si pentru simtamintele de iubire.

Se demonstreaza astfel conexiunea profunda dintre sentimentele opuse manifestate in viata reala. In acest fel se explica de ce , atunci cand ramane singura, o persoana poate fi animata de ura ori simtaminte negative fata de fostul ei partener.Mai mult decat atat , se pare ca atat durerea fizica cat si cea emotionala se desfasoara prin procese implicand aceleasi zone ale creierului. De aceea , atunci cand suntem respinsi in dragoste , suntem supusi nu numai unor afectiuni ale mintii, dar si ale echilibrului interior al corpului.

Exista , totusi, o speranta ... Studiile arata ca , odata cu trecerea timpului, semnalele negative din creier isi pierd din intensitate gratie unei adaptari emotionale. La urma urmei, timpul vindeca orice rana !


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:


Dragoste oarba | O poveste cu talc

Dragostea neimpartasita | Iubirea intre agonie si extaz

Dragostea ca un teatru de papusi
Cum doare despartirea in dragoste ? Cum doare despartirea in dragoste ? Reviewed by Diana Popescu on aprilie 01, 2011 Rating: 5

14 comentarii:

  1. Am o relație de fix un an, și sunt foarte fericit. Dar, mereu îmi e frică (,) că o să mă despart într-o zi.....

    RăspundețiȘtergere
  2. Intr-o astfel de relatie ma aflu si eu. Simt ca ma sfarsesc, nu pot realiza ca s-a terminat inainte de a incepe.Nu-mi mai arde de nimik,plang, sufar,il caut, mi-e inima grea , iar sufletul ma arde,Il urasc, apoi imi doresc din tot sufletul macar doua cuvinte sa ne spunem.......dar tacere totala si asta ma sfasie putin cate putin.Dc? Simt ca nu pot merge mai departe....totul se rezuma la el.Incerc sa fata problemelor cotidiene, dar si aici intampin dificultati deoarece nu ma pot concentra decat la el......Ce ma fac?

    RăspundețiȘtergere
  3. eu am avut o relatie de 4 ani si m-am despartit si am suferit si eu pana mi-am spus ma ce naibi ea iasa in oras cu prietenele si se distreaza baieti toate cele... si eu stau sa plang ? atunci mi-am adunat toate mintile si mi-am spus ca nu are rost sa sufar . Ce nu te omoara te face mai puternic cum orice sut in fund e un pas inainte . asa ca nu merita nici`o persoana sa sufere dupa alta. Si acum imi e greu sa stiu ca o pupa altu sau ca o tine in brate cum faceam si eu candva ..intradevar mi-a perit toata increderea si abea` ast sa imi revina si mie sentimentele pt alta fata ceeace la ora actuala cred ca e inposibil dar usor usor totu` pe lumea asta este trecator !

    RăspundețiȘtergere
  4. Sal,numele meu e Lucian am 32 ani si sunt stabilit de ani in Austria,am avut o relatie de aproape 4 ani unde am si locuit impreuna care tocmai sa terminat,e greu sa spun in cuvinte ce am in suflet,au trecut 10 zile si nu ne-am mai vazut sau scris,prieteni am avut doar comuni,a trebuit sa renunt si la ei,sunt singur singur intr-o tara straina si nu stiu cum sa merg mai departe,ciudat e k 4 ani la rand ea a vrut casatorie si copii cu mine si am zis sa mai asteptam sa vedem cum merge si intr-un final cand am realizat ca incep sa o pierd si am vrut totul cu ea ma respins pur si simplu si dupa mai multe discutii am aflat k are pe altcineva,am fost un bou timp de 4 ani si acum sufar k un cainea,:(((cand doamne o sa-mi mai treaca si mie un pic din suferinta?e asa de greu,nu am crezut,astept un raspuns indiferent ce....multumesc

    RăspundețiȘtergere
  5. O sa treaca Lucian.Eu am 3 ani de cand am fost parasita de fostul sotul,care aplecat cu sotia celui mai bun prieten (erau prieteni de la gradinita).Socul a fost mare mai ales ca aveam si 2 copiii si el a intors spatele la tot si a ales sa stea cu acea femeie care era gravida cu sotul si un alt copil de 4 ani.A fost ffff greu cam 1 an si jumatate dar apoui te obisnuiesti cu noua ta viata.E bine ca nu ati avut copiii pt ca altfel era si mai complicat.Capul sus si ai sa vezi ca ai sa treci peste ,suferinta in timp dispare si poate ai sa vezi viata alftel

    RăspundețiȘtergere
  6. fff greu 1 si jumate?
    Am 3 zile ....de cosmar

    RăspundețiȘtergere
  7. Cel mai dureros lucru este atunci cand nu stii daca ai luat decizia potrivita.Suntem de 3 ani,simt ca nu mai merge pt ca nu mai exista respect,increderesi nici comunicare,dar cu toate astea el imi spune ca ma iubeste si ca sunt viata lui.Ne vom desparti,dar va durea oricum....

    RăspundețiȘtergere
  8. Orice despartire doare, dar trebuie sa gasesti puterea sa-ti continui drumul in viata si fara el/ea. Nu se termina totul, ci doar un mic capitol din viata si mai bine singur decat intr-o relatie mediocra sau care nu-ti ofere decat stres si nervi.

    RăspundețiȘtergere
  9. Doare enorm o despartire,mai ales daca a durat mai multi ani si de obicei sufera mai tare cel care s a implicat mai profund in relatie.dar,nu poti continua doar de frica suferintei!in general suferinta maturizeaza.si ceea ce e mai important,sa nu ne aruncam imediat in alta relatie,pana nu ne vindecam de cea veche,pt.ca riscam exact aceleasi greseli ca in prima relatie.vindecarea consta in a vedea ce,unde,cum am gresit,pt.ca ducem acest,,bagaj,,in urmatoatea rel.si ne trezim ca iar nu merge,mai ales tendinta de a face mereu comparatie cu fostul(a).in clipa in care iti vz.fostul partener cu alta si chiar nu te,,doare,,atunci e unda verde pt,alta relatie.

    RăspundețiȘtergere
  10. Asa e,pt.ca facem greseala din singuratate ori razbunare,ori chiar credem ca iubim alta persoana sa ne aruncam mult prea repede in alt,,lat,,si din nou nu ne iese.descoperim dupa o vreme;oare ce caut eu langa x sau y?orice despartire trebuie sa aduca o doza de intelepciune,altfel...e dezastru!

    RăspundețiȘtergere
  11. Doare,doare enorm aceasta despartire daca a existat in relatie dragoste cu adev.atunci doare cumplit.Ideea este sa nu pastram amintirile n suflet,ci in minte si s le lasam sa....treaca..vin(mereu in minte)si iar sa le lasam sa...treaca!Sa aruncam tot ce ne aminteste de fostul|a,sa evitam o vreme locurile unde mergeam impreuna,sa nu discutam cu,,prietenii,,binevoitori despre despartire si nici sa incercam sa aflam de la ei despre,,fostul,,ce face si daca are pe.....altcineva!Fara ranchiuna si razbunare(ne autoflagelam) si nu uitati-AMINTIRILE-nu sunt nici bune,nici rele-sunt doar AMINTIRI si atat!LASATI LE SA TREACA-nu le pastrati-sa nu va RASCOLEASCA iar la un moment dat........totul sa ramana in urma,in trecut!Se poate,cu eforturi mari la inceput si durere...dar se poate in mod cert!Va spun din experienta,dupa o rel.de 11ani si jumatate-stiu ce spun,ce simt.....dar a inceput un nou an,cu un alt inceput in viata mea-FITI PUTERNICI SI HOTARATI-in despartire!ESTE CUMPLIT DAR NU IMPOSIBIL!ioana.

    RăspundețiȘtergere
  12. Mie imi este cumplit...simt ca ma distrug bucatica cu bucatica..au trecut 8 luni de cosmar si nu stiu cat o sa o mai pot duce asa. Dupa 11 ani de casnicie e groaznic si inca nu vreau sa accept ca totul e gata.Ma doare tot ...fiecare gand si amintire ..fiecare secunda se leaga de el.Sunt 99% sigura de infid. lui si tot mai vreau sa cred ca mai pot fi sanse...sanse date de d zeu caci ca si om nu cred ca o sa l mai iert asa usor...ma doare de ce ea ..chiar prietena mea..oare daca ar fi fost o alta..alta pe care sa nu o fi cunoscut, nu mi-ar fi fost ma usor?Avem un copil..ea nu se gand. ca astfel a distrus viata copilului meu si chiar a mea?

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.