Cum te aperi de caldura si soarele verii?

Oricat de mult ai asteptat vara si soarele ei calduros, in ultimul timp vremea  a inceput sa sara calul si temperaturile de 35 - 40 de grade Celsius, teleportandu-ne pe taramuri tropicale, traversate de canicula si sufocate de un aer fierbinte si extrem de umed. Cum poti sa te aperi de sufocantele valuri de caldura si razele naucitoare ale soarelui? Cum si cand sa iesi afara in astfel de conditii meteo? Ce si cat ar trebui sa bei si sa mananci, si cum ar fi bine sa te imbraci atunci Sahara a dat navala peste tine? Cum sa rezisti in casa sau intr-un apartament de bloc atunci zidurile ard si tavanul pare a se topi peste tine? Iata numai cateva intrebari al caror raspuns incerc sa vi-l dau in urmatoarele randuri...

Cum lupti contra caldurii din casa

Chiar daca nu ai stare si ti se pare ca locuiesti intr-un adevarat cuptor, stai in casa cat mai mult posibil in timpul zilei, mai ales intre orele 11 si 16. In acest fel, te feresti de expunerea la soare. In plus, cauta sa nu te dedai unor activitati fizice intense intre cei patru pereti ai locuintei tale.

Pregateste-ti, daca poti, din timp, casa contra asalturilor caldurii. Iata cateva sfaturi:
- Verifica-ti aparatul de aer conditionat si descopera daca acesta este bine izolat in perete. Vezi daca ferestrele si usile se inchid ermetic.
- Daca nu esti fericitul posesor al unui aparat de aer conditionat, retrage-te strategic in cea mai racoroasa camera din casa, la etajul inferior al locuintei (daca nu ai mai multe etaje, incearca la beci sau la subsol!).
- Instaleaza temporar panouri sau materiale reflectorizante in dreptul ferestrelor, intre geamuri si perdele ori jaluzele. Aceastea au darul de a reflecta caldura in afara.
- Acopera ferestrele, mai ales cele dinspre rasarit si sud cu perdele, draperii sau jaluzele. Obloanele exterioare pot reduce caldura ce intra in casa cu circa 8 %.
- Daca nu iti permiti instalatiile de aer conditionat, nu te sfii sa folosesti un ventilator. Aerul recirculat te racoreste prin intensificarea evaporarii transpiratiei corpului. Un ventilator nu te ajuta prea mult, totusi, in timpul zilei, insa noaptea, punerea aerului din casa in miscare iti poate furniza o atmosfera cat de cat racoroasa.
- Dusurile repetate, insa nu foarte reci (ar fi culmea, pe langa caldura, sa suferi si din cauza unei raceli) au potentialul de a-ti racori in mod eficient corpul.

Cum sa iesi afara cand e canicula?

Imbraca-te adecvat pentru sezonul fierbinte. Este important sa renunti la hainele lungi si sa porti imbracaminte pe cat de scurta sau sumara pe cat iti permit bunul simt si legile in vigoare. Daca faci, asta fereste-te cat poti de mult sa umbli prin soare, pentru a nu-ti expune partile dezgolite ale trupului insiduoaselor sulite ale soarelui. Alege haine usoare, largi, albe ori deschise la culoare, din materiale naturale precum bumbacul. Evita materialele plastice ori poliesterul ce dau frau liber transpiratiei, facandu-te sa te prajesti in suc propriu in aerul umed. Inchide cu zece lacate in sifonier straiele negre sau inchise la culoare, avand capacitatea de a absoarbe caldura solara. Protejeaza-te de soare cu palarii cu boruri largi, umbrele sau esarfe din materiale subtiri si deschise la culoare, si evita sa stai multa vreme sub razele solare.
Poarta sandale sau incaltaminte usoara cu ciorapi foarte subtiri, din materiale naturale, ori de cate ori este posibil. In mod ideal, incaltamintea trebuie sa aiba un fel de ventilatie, astfel incat sa nu iti "prajesti" degetele picioarelor, un lucru ce poate provoca supraincalzirea intregului corp.
Inainte de a pleca de acasa, ar fi de recomandat sa iei cu tine o sticla cu apa rece.
Poarta mereu la tine un evantai. In locurile aglomerate, cum ar fi cele din mijloacele de transport in comun, un evantai poate face minuni.
In cazul in care nu mai rezisti sa stai in casa, alearga catre cea mai apropiata biblioteca, spre cel mai putin indepartat mall ori cinematograf, sau in alte cladiri publice unde ti de permite accesul, astfel incat sa iti petreci timpul in mod placut si sub protectia unei racorose instalatii de aer conditionat.
Ori de cate ori ai ocazia, mergi la un bazin sau un strand cu apa curata si racoreste-te din plin, insa evita sa stai multa vreme sub razele soarelui. Acestea au efect nociv mai mare atunci cand trec prin apa.

Bauturi si mancaruri de canicula

Evita sau reduce consumul bauturilor alcoolice, gazoase, sau cu cofeina, pentru ca au potentialul de a te deshidrata. Bea mai mult decat crezi ca ai nevoie. Trebuie sa iti refaci lichidul eliminat prin transpiratie, iar transpiratia este un factor cheie pentru a ramane racorit. Persoanele suferinde de epilepsie, boli de inima sau ficat sau care au probleme cu retentia lichidelor trebuie sa consulte un doctor in privinta maririi consumului de apa.
Daca transpiri excesiv, este necesar sa inlocuiesti cat mai repede sarurile si mineralele pierdute odata cu apa din organism. Apeleaza la sucuri naturale de fructe, dar nu exagera cu sarea fara avizul unui medic. Suplimentele alimentare bogate in calciu pot fi o idee buna.
Bea rece, insa nu foarte rece, pentru a scade temperatura corpului. Bautul sau mancatul unor lucruri extrem de reci (precum inghetata) pot fi paguboase intrucat racesc numai interiorul corpului, inseland sistemul de control al temperaturii al organismului.
Pentru a-ti potoli senzatia de sete, adauga la apa rece putina sare, o tara de zahar sau niste suc de lamaie.
Mananca mai putin ori mai usor. Mancarurile fierbinti, bogate in calorii sau proteine iti intensifica metabolismul corpului si ii ridica temperatura, indepartandu-te de o abordare sanatoasa a vremii caniculare. Orienteaza-te catre fructe si legume proaspete, salate reci, nu iti incarca peste masura stomacul si pastreaza-ti bunul obicei de a lua mase regulate.

Munca si exercitiile fizice in conditii extreme de cladura

Daca ai sau incerci sa iti faci un program zilnic de exercitii fizice, ar fi indicat sa o mai raresti sau chiar sa renunti o perioada, cu exceptia cazului cand iti pui corpul in miscare in seri ori racoroae, cand mercurul termometrelor a coborat indeajuns de mult. Daca insisti sa iesi afara pentru a alerga sau a iti pune muschii la treaba, ia-o incet, si mareste ritmul gradual, astfel incat sa te adaptezi la atmosfera din aerul liber. Urmareste cu atentie felul cum te simti. Daca pulsul este prea rapid ori nu mai respiri confortabil opreste-te imediat, intra intr-un loc racoros si incearca sa te odihnesti.
Evita muncile fizice istovitoare din mijlocul zilei. Nu uita sa bei cat mai multe lichide si sa faci pauze cat mai dese (cheia multor succese!). Daca esti nevoit sa lucrezi afara, evita, pe cat posibil, sa stai in plin soare. Alege locuri umbrite si amana unele activitati pentru o perioada a zilei cand caldura este mai putin crancena. Respira pe nas pentru a te feri sa pierzi multa apa prin gura. In acest fel iti vei putea mentine corpul hidratat mai mult timp.

Probleme de sanatate provocate de caldura si soare

Identifica simptomele problemelor de sanatate asociate cu caldura, precum crampele, adica dureroasele spasme ale muschilor aparute in brate, picioare si abdomen. Epuizarea determinata de caldura este o afectiune destul de serioasa. Manifestarile ei includ:
- paloare a fetei
- piele rece, lipiciosa, umeda
- o mare oboseala, slabiciune a muchilor
- greata
- ameteala
- usori dureri de cap
- vomitare
- lesin
- senzatia de insuportabilitate fata de caldura
-sete permanenta

Examinarea atenta a urinii iti poate dezvalui daca esti deshidratat. Urina normala trebuie sa fie transparenta sau deschisa la culoare. Daca culoarea este intunecata, poti fi deshidratat.

Fii atent la persoanele apropiate ce tind sa fie mai sensibile la caldura, precum sugarii si copiii de pana la patru ani, suferinzii de inima sau cei afectati de boli respiratorii, batranii, cei ce se angajeaza in activitati solicitante fizic, oamenii obezi sau supraponderali.


Copyright © diane.ro. 2012

Articole din acelasi domeniu :

Ochelarii de soare potriviti fetei tale

Vremea in iulie | Superstii meteo in luna iulie

Zilele Cainelui, cea mai fierbinte perioada a verii
Cum te aperi de caldura si soarele verii? Cum te aperi de caldura si soarele verii? Reviewed by Diana Popescu on iulie 06, 2012 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.