Cum se face o astrograma

In astrologie, harta natala sau astrograma este o harta a universului ori cosmosului avanadu-l pe nativ (persoana careia i se face astrograma) in centru. Aceasta se calculeaza in functie de ora exacta si locul nasterii astfel incat sa se poata afla cat mai mult despre personalitatea si potentialul respectivului nativ. Astrograma, numita si harta nasterii, harta natala, horoscop personal general, natus, nativitate, ori radix, arata pozitiile Soarelui, Lunii si planetelor, precum si ale altor corpuri ceresti, toate acestea fiind intitulate „planete” sau „obiecte astrale” native, corespunzatoare zodiile si caselor astrologice ale hartii natale.

Momentul exact al nasterii (considerat a fi cel in care cineva inspira aerul din  afara imediat dupa ce a iesit din pantecul mamei) precum si locul unde cineva a vazut pentru intaia oara lumina zilei reprezinta repere de baza pentru calcularea cat mai precisa a gradelor / unghiurilor ascendentului, descendentului, „mijlocul cerului” (medium coeli, abreviat MC) , „medianei cerului” (medium coeli), si „fundului cerului” (imum coeli, abreviat IC sau FC). Aceste grade sunt esentiale pentru demarcarea pozitiei celor 12 case astrologice ale nativului.

Imaginea alatura este un exemplu al unei astrograme asa cum se face in astrologie moderna occidentala, in care linia orizontala ce strabate mijlocul hartii corespunde orizontului, in vreme ce corpurile astrale din stanga sunt cele care „rasar” dinspre est (ascendente). Soarele (cercul cu un punct in mijloc) este prezent in partea de jos, intrucat aceasta harta natala a fost realizata pentru miezul noptii, in zodia Capricornului, pentru data de 1 ianuarie.

Forma grafica, impreuna cu simbolurile ori grafurile utilizate in astrograma pot varia de la un caz la altul, unii astrologi alegand sa faca uz de roata zodiacala, de stilul elenistic / roman, medieval sau vedic.

Aspectele astrologice (precum conjunctiile, opozitiile si altele) sunt evidentiate in centrul hartii. Cele 12 zodii apar pe partea exterioara a cercului, la fel ca si casele astrologice (reprezentate prin arcuri de cerc) ce semnifica diverse aspecte ale vietii. Exista mai multe sisteme de calculare a caselor. In exemplul de mai sus s-a apelat la un sistem cvadrant de diviziune a caselor, in care harta este impartita in patru cvadranti, fiecare dintre ei incluzand trei case, fiecare casa acoperind mai mult decat o singura zodie.

Locul si timpul nasterii in astrograma

Intrucat Soarele, Luna, planetele si unghiurile primare din cer sunt in mod constant intr-o miscare relativa fata de pamant, harta astrala natala se schimba in fiecare secunda, formandu-se o noua astrograma pentru fiecare clipa si fiecare loc de pe pamant. Astrograma este personala si unica, depinzand cu exactitate de ziua, minutul, secunda, si locul nasterii. Chiar si hartile natale ale unor gemeni sunt putin diferite din cauza ca unul dintre ei s-a nascut cu putin timp inaintea celuilalt.

Cele mai multe astrograme sunt geocentrice, deoarece sunt construite avand pamantul drept centru. Unii astrologi, folosesc sistemul heliocentric, in care hartile astrale au in centru Soarele.

Cum se face o astrograma

De indata ce un astrolog are la indemana cu precizie locul si clipa nasterii unei persoane, timpul nativ local este convertit in cel Greenwich sau universal, in scopul calcularii ascendentului si mijlocului cerului. Dupa aceea, trebuie sa consulte un set de tabele numite efemeride, in care sunt prezentate pozitiile Soarelui, Lunii si planetelor corespunzatoare unui anumit an, unei anumite zile, ore si secunde din timpul sideral. In urmatorul pas, este necesar sa se faca diferenta dintre longitudinea Greenwich si si cea a locului nasterii pentru a determina adevaratul timp local ce arata in clipa nasterii care planete erau pe atunci vizibile deasupra orizontului. Corpurile celeste care nu au fost prezente pe cer sunt si ele configurate in horoscop.

Harta natala este impartita in 12 sectoare de-a lungul circumferintei cercului, incepand de la orizontul estic, ce include ascendentul. Cele 12 zone sunt numite case. Dupa stabilirea pozitiilor relative ale caselor, astrologul trebuie sa pozitioneze Soarele, Luna si planetele potrivit longitudinilor lor ceresti. Uneori sunt luate in considerare si copuri celeste minore, stele fixe sau asteroizi (Chiron, de exemplu).

Pentru a completa astrograma, se impune ca astrologul sa tina cont de aspectele ori unghiurile relative dintre perechi de planete sau obiecte ceresti. Aspectele astrologice principale sunt  conjunctia (0°), opozitia (180°), cuadratul (90°), trigonul (120°), sextilul (60°), semicuadratul (45°), seschicuadratul (135°), si quincunxul (150°). Desigur, aceste pozitii reciproce sunt cu atat mai semnificative cu cat sunt mai exacte, dar pot avea efect si daca sunt luate in considerare intr-o anumita marja de influenta, a carei marime depinde de importanta fiecarui aspect. Astfel conjunctiile sunt crezute a avea o mai mare sfera de influenta celesta decat sextilele. Majoritatea astrologilor tin cont de o astfel de marja unghiulara de 8° sau chiar mai putin in ceea ce priveste Soarele, Luna si Jupiter.

In cazul in care momentul nasterii nu este cunoscut cu exactitate, astrologii incearca sa il stabileasca utilizand o tehnica numita „rectificarea timpului nasterii.” Punctul de plecare al acestei ajustari este intotdeuna timpul cunoscut (si inexact) al nasterii. In acest scop sunt adunate o serie de importante evenimente si date, precum timpul mortii parintilor ori cel al emigrarii intr-o alta tara, notabile accidente sau operatii chirurgicale. Pentru fiecare astfel de eveniment, astrologul ia in calcul progresiile si directiile arcului solar, progresiile si directiile conversiilor solare, si tranziturile, comparandu-le apoi cu datele din astrograma.

Dupa ce a fost facuta astrograma, urmeaza interpretarea acesteia. Aceasta ramura a astrologiei, numita astrologie natala, presupune construirea unei descrieri complete a personalitatii nativului. Interpretarea implica doi mari pasi: evaluarea si relationarea astrogramei. In cea dintai etapa se ia seama la distribuirea zodiilor si caselor in harta natala, si semnificatia pe care o confera acestea personalitatii nativului. Zodiile sunt caracterizate de elemente (foc, pamant, aer si apa) si calitati (cardinale, fixe si mutabile). De asemeni, ele pot fi unghiulare, succedente si cadente.

Relationarea astrogramei are de a face cu luarea in considerare a amplasarii planetelor ori corpurilor celeste in diverse aspecte sau unghiuri relevante dintre ele.


Copyright © diane.ro

Articole din acelasi domeniu in blogul Dianei:

Sinastria - Astrologia dragostei si relatiei de cuplu

Nodurile lunare in astrologie

Ascendentul in astrologie
Cum se face o astrograma Cum se face o astrograma Reviewed by Diana Popescu on septembrie 27, 2013 Rating: 5

2 comentarii:

  1. Inerpretarea necesita multa experienta, articolul e bun :)

    RăspundețiȘtergere
  2. foarte interesant articolul, chiar as vrea si eu sa pot face astfel de astrograme , e ceva contemporan..

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.