Cui îi e frică de Sfântul Haralambie? | Legenda Sfântului Haralambie

Pe 10 februarie, n-ar trebui să existe român care să nu-l sărbătorească pe Sfântul Haralambie, patronul insectelor, şeful boalelor şi mai ales stăpânul suprem al Morţii.
Da, ai citit bine! Se pare că madam Moartea are şi ea un stăpân! 


Cui ii e frica de sfantul Haralambie




Legenda Sfântului Haralambie 

Când era un simplu cioban, fiindcă era deştept şi tare bun la inimă, Sfântul Haralambie a învăţat de la un doftor să lecuiască oamenii şi animalele, lucru pe care-l făcea cu multă dragoste de semeni şi fără să primească vreo răsplată. Când Dumnezeu a auzit de bunătatea inimii sale l-a făcut Sfânt. 

Însă, Ciumele s-au ivit pe Pământ şi au început să doboare oameni nevinovaţi, în stânga şi în dreapta, fără să ţină seama dacă unul era bun sau rău, tânăr sau bătrân, bogat ori sărac.

Ce, nu ştii ce e o Ciumă? O ciudată dihanie, cu un picior de vacă şi unul de om, cu coarne şi o coasă, în mână, cu care seceră sufletele vitelor şi ale oamenilor, Moartea însăşi, cu surorile ei: Bolile, Sărăcia, Chinurile, Foamea... 

Dumnezeu, ce să facă? I-a dat-o Sfântului Haralambie, pe asta, mai mare, să aibă grijă de ea.
Şi când mi-a învârtit-o odată sfântul, pe Ciumă şi mi-a trântit-o de pământ ..., asta n-a avut ce să facă, că era putere dumnezeiască la mijloc. 
De atunci, el ţine Ciumele toate, de plete, ca să nu-şi mai facă de cap, cum a făcut cu ai lui şi, câteodată, le hâţână capetele nemilos, ca sa le învețe minte.
Se zice că Moartea ar fi ţinută în lanţuri de Sfântul Haralambie, cu pâine şi apă, dar nu ştiu cum face asta de scapă câteodată. Probabil, când acesta este prea obosit şi doarme sau este plecat prin lume.. 
Sfântul o prinde iar pe balamută, că n-o suportă şi-o smotoceşte de nu se vede şi iar o încătuşează. 

E bine să ţinem această sărbătoare, ziua Sfântului Haralambie, pentru că el este făcător de minuni şi ocrotitorul tuturor sufletelor. Se mai crede că el ia sufletele când e supărat, în locul Morţii, căreia îi este frică de el. 

De Sfântul Haralambie, este bine să împărţim un covrig, o bucată de pâine sau ce avem noi bun, cu cel sărac şi să aprindem o lumânare, ca să fim feriţi de rele si boli şi să nu uit, încearcă, în această zi, să nu coși, să nu speli rufe şi alte treburi casnice. 

Sănătate şi iubire, tuturor! 


Sfantul Haralambie în superstiții și tradiții românești

Rugaciunile de ziua Sfantului Valentin

Florile de ziua Sfantului Valentin

Ziua Sfantului Valentin in superstitii | Ritualuri de ziua indragostitilor

Cui îi e frică de Sfântul Haralambie? | Legenda Sfântului Haralambie Cui îi e frică de Sfântul Haralambie? | Legenda Sfântului Haralambie Reviewed by Diana Popescu on februarie 09, 2016 Rating: 5

Niciun comentariu:

Un produs Blogger.